2024. április 25., csütörtök

Kifejezettebbek a beruházások

A költségvetés kilenchavi megvalósításáról tárgyalt a temerini képviselő-testület

Kevés napirendi pontot tárgyalt kedden a temerini képviselő-testület. Újdonságnak számított az, hogy többé nem küldenek a képviselőknek nyomtatott ülésanyagot, hanem elektronikus formában továbbítják azokat. Ehhez minden képviselő táblagépet kapott.

Fotó: Góbor Béla

Fotó: Góbor Béla

Napirend-módosító indítványt Robert Karan, az Együtt a mi Temerinünkért ellenzéki képviselőcsoport nevében terjesztett be. Immár 13. alkalommal kérte, hogy a testület tűzze napirendre és nyilvánítsa háztartási fogyasztásra alkalmatlanná a városi csapvizet, mivel minősége nem felel meg az előírásoknak, és 50 százalékkal csökkentse a vezetékes víz árát. Kérte továbbá azt, hogy szolgáljanak tájékoztatással a képviselőknek a közlekedési lámpák és útjelző táblák karbantartásáról, mivel több szemafor nem működik, és ez miatt Temerinben nem vizsgázhatnak az autóiskolások. Ugyancsak kérte, hogy a tavalyi fűtési többletbevétel terhére a közművállalat törölje a fix díjat és 40 százalékkal csökkentse a fűtési díjat. A képviselők nem fogadták el Karan indítványait, így az ülés a korábban beterjesztett napirend szerint folytatódott.

A mandátum és mentelmi ügyi bizottság javaslatára a testület megerősítette Dalibor Arambašić mandátumát, aki a Szerb Haladó Párt listájáról, soron következőként lépett a legutóbbi testületi ülésen mandátumáról személyes okokra hivatkozva lemondott képviselő helyébe.

A 2017. évi községi költségvetés januártól szeptemberig tartó időszakra vonatkozó megvalósításáról Milka Jurić, a községi tanács pénzügyi reszortfelelőse mondott ismertetőt. Kifejtette, hogy az év első kilenc hónapjában kifejezettebbek a beruházások, mint tavaly ugyanebben az időszakban, ám a beruházások dinamikája a vártnál lassabb. A költségvetés bevétele 575,1 millió dinár volt, ami az évi bevételi terv 64 százaléka. Nagyobb tételben adókból 376,2 millió dinár, támogatásokból 109,7 millió, más jövedelmi forrásokból 63 millió folyt be. A kiadások 489 millió dinárra rúgtak, ami az évi terv 55 százaléka. Mivel több beruházás költségét még nem számolták el, a költségvetési mérleg egyensúlyban van.

A vita az ellenzék kritikájában merült ki, többször személyeskedő hangvételben tükröződött, ami rányomta bélyegét az ülésre is. A képviselők a korrupcióellenes akcióterv meghozataláról, az ifjúsági akcióterv elfogadásáról, valamint a taxi-személyszállításról szóló határozatokról, továbbá választásokról és kinevezésekről vitát sem folytattak.

Befejeződött a Petar Kočić Általános Iskola épületének felújítása

Az elmúlt héten takarítottak és helyére rakták a berendezést. Hétfőtől pedig azok a tanulók is, akik eddig a Staro Đurđevó-i és a Kókai Imre iskolába jártak, visszatértek a központi iskolaépületbe. Az újvidéki GAT DOO vállalat májusban kezdte meg a munkálatokat, amelyek során kicserélték a nyílászárókat, a padlózatot, elvégezték az épület szigetelését, kifestették a tantermeket, rendbe tették a vizes gócokat, helyreállították a tornaterem tetejét és elvégezték a bádogos munkákat. A megvalósított munka értéke 39,8 millió dinár, amelyből a Köztársasági Közberuházási Iroda 38,8 millió dinárt biztosított, egymilliót pedig az önkormányzat. Jövőre a Kókai Imre iskola kerül sorra. Ezt az iskolát is teljesen felújítják, ugyancsak a Köztársasági Közberuházási Iroda forrásaiból. Amíg tart a felújítás, a tanulók a Petar Kočić iskolába járnak majd. Képünkön a kívül-belül felújított iskolaépület.

Vasárnap megemlékezés Zsablyán

Zsablyán nincs méltó emlékhelye az 1944-es ártatlan áldozatoknak. A kivégzettek hozzátartozói önerőből állítottak keresztet emlékükre a katolikus temetőben. A leszármazottak csoportjának élén Tóth László, az újvidéki televízió nyugalmazott újságírója áll, aki minden évben megszervezi a megemlékezést. Értesíti az érdekelteket, hogy vasárnap délután 2 órakor egyházi szertartás keretében emlékeznek meg a zsablyai áldozatokról.