2024. április 20., szombat

Az emlékezés jegyében

Óriási forgalom a szabadkai temetők körül

November első két napja az elhunytakról való megemlékezés jegyében zajlik. Ez az az időszak, amikor mindannyian ellátogatunk legalább egy temetőbe, és az ünnep alkalmat ad arra is, hogy az elhunytak mellett a még élő hozzátartozóinkat, barátainkat, ismerőseinket is meglátogassuk.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

A szülőfalujából, szülővárosából elköltözött leszármazottak ebben az időszakban általában hazalátogatnak, de az ideiglenesen vagy tartósan külföldön tartózkodó hazánkfiai is igyekeznek legalább egy napot itthon tölteni, és ezt egybekötni a temető meglátogatásával. Éppen ezért nem szabad csodálkozni azon, hogy hatalmas járműforgalom tapasztalható mindenhol. A városokban, a temetők körül, a falvakban, és a határátkelőhelyeken is sokan sokáig várakoznak, mire be tudnak lépni az országba.

Szerdán egész nap hatalmas forgalomra számíthattak a Szabadkára látogatók is. A temetők körüli utcákban minden talpalatnyi hely parkolóként funkcionált a nap folyamán, és a sofőrök is sokat bosszankodtak, hisz olykor csak annyi hely maradt a parkoló autók között, hogy egy jármű éppen hogy elfért, és rövid időre egyirányúvá váltak a kétirányú utcák. Több helyen rendőrök irányították a forgalmat. A temetők bejáratánál gesztenyesütők, virág- és édességárusok, valamint gyertyákat árusító személyek várták a látogatókat, és ha esetleg tűzgyújtó eszköz sem lenne nálunk, gyufavásárlásra is lehetőség volt. Több száz autó és több ezer látogató fordult meg egy-egy temető környékén, a bejáratoknál hosszú sorokban álltak az emberek, de a kerítéseken belül mindenhol nyugalom honolt.

Itt jegyezzük meg, hogy szerdán több közvállalat munkaszüneti napot tartott, míg egyes helyeken csupán ügyelet fogadta az ügyfeleket. A parkolás a városban mindenhol ingyenes volt.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

Nem mehetünk el szó nélkül amellett a nyilvánvaló tény mellett, hogy a temetőkben rendszeresen tapasztalnak kisebb-nagyobb lopásokat. A tolvajlásokra még nem sikerült megoldást találni. Lapunk kérdésére Vesna Prčić, a szabadkai Temetkezési Kommunális Közvállalat igazgatója elmondta, a temetőcsőszök csak nappal tartózkodnak a temetőkben, és a munkaidejük letelte után hazamennek. A legtöbb lopás azonban az éjszakai órákban fordul elő, ami ellen tehetetlenek, hisz hiába a magas falak, kerítések, és a lakatra zárt kapuk, ezek nem jelentenek komoly akadályt. Ugyanakkor szót kell ejtenünk arról is, hogy a Rókus temetőben többen panaszolják a kripták eltakarítását. Erre a Temetkezési Közvállalat magyarázata szerint a terület felszabadítása céljából került sor, ám a polgárok közül sokan fejezték ki elégedetlenségüket a síremlékekkel való nem megfelelő bánásmód kapcsán.