2024. március 19., kedd

Kétszer több az áldozat

Szerdán a bácsföldvári és az óbecsei ártatlan áldozatokra is emlékeztek

A bácsföldvári katolikus temetőben felállított fakeresztnél megtartott megemlékezés után, amelyen Kovács Elvira köztársasági képviselő mondott beszédet és megjelent Nyilas Mihály tartományi oktatási titkár is, szerda délután az óbecsei belvárosi katolikus temetőben lévő kopjafánál is fejet hajtottak az 1944–45-ös ártatlan áldozatok emléke előtt.

A megemlékezés kezdetén Fuderer László belvárosi plébános imát mondott az áldozatok lelki üdvéért, majd Kovács Elvira mondott ünnepi beszédet, aki emlékeztetett a szerb képviselőház 2013-ban elfogadott, az 1944–45-ös gonosztetteket elítélő nyilatkozatára, a 2013-as magyar és szerb államfői közös főhajtásra a csúrogi emlékműnél, valamint arra, hogy 2014-ben olyan kormányrendelet született, amelynek köszönhetően kikerült a szerb jogrendből a kollektív bűnösség elve.
Kinka Erzsébet, a községi képviselő-testület elnökhelyettese ünnepi beszédében arról beszélt: mindazok, akik 1944-ben és 1945-ben ártatlanul vesztették életüket, mindannyiunk halottai, és elmondta azt is, hogy a legújabb kutatási adatok szerint Óbecsén a korábban kétszázra becsült áldozatok helyett csaknem négyszázan vesztették életüket a megtorlás időszakában.
A program végén az önkormányzat, a VMSZ-VMDP-MEP, az MNT, a civil szervezetek, a VMSZ és a VMSZ fórumainak a képviselői koszorúkat helyeztek el az 1994-ben felállított kopjafánál. A megemlékezést Kiskomáromi Zsombor és Varga Klaudia szavalása, valamint a Schola Cantorum egyházi kórus fellépése tette ünnepélyesebbé.