2024. április 25., csütörtök

Federer előzött és visszalépett

A tornadíjakból megvalósított kereset alapján készülő öröklistán Roger Federer átvette a vezetést. A bázeli győzelemért járó összeggel a svájci veterán Novak Đoković elé került, és 42 ezer dollárral előzi meg a csaknem két éven át listavezető szerbet, aki július óta nem játszik a tornákon, és tétmeccsen a bejelentések szerint legközelebb 2018 januárjában lép fel. Csak a tisztánlátás végett: Federer és Đoković csak a tornákon több mint 109 millió dollárt teniszezett össze…

A kereseti lista csúcsán: Roger Federer (Fotó: Beta/AP)

A kereseti lista csúcsán: Roger Federer (Fotó: Beta/AP)

A bázeli diadal után Federer kéthetes szabadságot vett ki. Őt sorsolták ugyan a párizsi teremtorna második kiemeltjének, de a sanghaji és a bázeli meccsek fáradalmait ki szeretné pihenni, hogy versenyképes lehessen az évzáró mestertornán, ezért lemondta a szereplést a francia fővárosban. A svájci ezzel 2017-re gyakorlatilag átadta a ranglista első helyét a spanyol Rafael Nadalnak, akinek még egy győzelem kell, hogy a pontok száma tekintetében az idén már megelőzhetetlen legyen.

A párizsi 1000-es tornán így Nadal maradt a kimondott esélyes, noha már a rajton nehéz dolga lehet az egyre jobb koreai Hjeon Csunggal.

Kiváló formában folytatja a versenyzést Filip Krajinović. A zombori játékos, miután sikerrel vette a selejtezőt, a tábla 1. fordulójában váratlanul könnyen nyert a japán Juocsi Szugita ellen, és a nyolcaddöntőért a 30 éves, a ranglistán 13., a tornán pedig 10. kiemelt amerikai Sam Querrey-vel találkozik. Krajinović a párizsi pontokkal a jövő hétfői ranglistán megelőzi Dušan Lajovićot, és Szerbia hármas számú teniszezője lesz. Querrey egyike annak a hét teniszezőnek, akik még versenyben vannak a londoni mestertorna két szabad helyéért. A már biztos résztvevők Nadal, Federer, A. Zverev, Thiem, Čilić és Dimitrov, az amerikain kívül pedig reménykedhet még Goffin, Carreno, Anderson, Tsonga, Del Potro és Pouille.

A másik két szerbiai veszített. Párizsban Viktor Troickit az argentin Diego Schwartzman, a sencseni challengeren pedig a múlt héten Szucsouban tornagyőztes fiatal Miomir Kecmanovićot idősebb honfitársa, Danilo Petrović győzte le.

Nagyszerűen kezdte meg az új versenyhetet Sant Cugatban, Barcelona egyik peremvárosi településén Olga Danilović és Udvardy Panna. A szerb játékos vezetésben volt, amikor a 2. játszmában az alig ismert spanyol Yvonne Cavalle feladta a meccset, a magyar pedig óriási meglepetésre az első kiemelt török Başak Eraydınt búcsúztatta. Danilović és Udvardy a negyeddöntőben találkozhatnának.