2024. április 19., péntek

Díjazott életalapítás Csobotfalván

Dobos Atilla gazdaságában a mokány marhák és a régi erdélyi tarkák képezik a legértékesebb állományt

Természetes anyagból épült házban lakik, hagyományos életet él, őshonos állatokat tenyészt Dobos Atilla és családja, akiknek a hagyományos gazdálkodásban kifejtett több éves munkáját nemrég elismerő oklevéllel jutalmazta a magyarországi Földművelésügyi Minisztérium.

A természetközeli gazdálkodásban, a hagyományos növénytermesztésben, a tájjellegű, őshonos állatfajták visszahonosításában, a táj ökológiai egyensúlyának megtartásában, illetve a genetikai sokféleség megőrzésében végzett tevékenységéért a budapesti Földművelésügyi Minisztérium elismerő oklevéllel jutalmazta Dobos Atilla csobotfalvi gazdát. A rangos elismerést Fazakas Sándor földművelésügyi miniszter adta át az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából Budapesten.

A múlt héten kapott elismerés kapcsán felkerestük a fiatal gazdát, aki érdeklődésünkre elmondta, az elmúlt években kifejtett munkájukat értékelte ilyen formában a magyar kormány, amely a Földművelésügyi Minisztérium Nemzetközi és Kárpát-medencei Kapcsolatok Főosztályának révén ismeri a tevékenységüket. Egy egyesülettel ugyanis már nyolc éve keresik a haszonállatokból – tehenekből, lovakból, bivalyokból, juhokból, háziszárnyasokból – a régi fajtákat. Saját gazdaságukban a legértékesebb genetikai állományt a mokány marhák és régi erdélyi tarkák, illetve a székely lovak jelentik, emellett tartanak saját nemesítésű szürkemarhát, régi fajta tyúkokat, pulykákat is – avatott be Dobos Atilla.

Arra a kérdésünkre, hogy hogyan is fogtak hozzá az őshonos állatok megmentéséhez, kifejtette, régen nem gazdaságnak vagy farmnak hívták a kerítésen belül lévő környezetet – benne az embereket, állatokat, növényzetet –, hanem életnek. Ők tíz éve fogtak életalapításhoz, természetes anyagból házat építettek, berendezték az udvart, elkezdték gyűjteni a régi fajta állatokat.

Mivel a társadalomban inkább a modern fajtákat, a legújabb technológiákkal tenyésztik, elhatározásuk megvalósítása nem volt egyszerű. Az életalapítás végül kinőtte magát, és egy nagyobb gazdaságot tartottak fent őshonos fajtákból az elmúlt években. A gazda tisztázta azt is, hogy ők nincsenek a fejlődés, a modern eljárások, életvitel ellen, csupán szeretnének felmutatni egy másik lehetőséget is.

A Miercurius Mezőgazdászok Egyesületét is azért hozták létre, hogy a hagyományos életvitelt folytató családok tevékenységét könnyebben összehangolhassák. Tapasztalatuk szerint ugyanis, ha egy tájban megjelenik több hagyományos gazdaság, az a tájban nyomot hagy, a hagyományos fajtákkal való gazdálkodás pedig megerősíti a táj harmóniáját. Ezt ők felismerték, ezért dolgoznak, mondta, majd rámutatott arra is, hogy a mai modern fajtákat, amelyeknek nagy a termelése, a régi fajták keresztezésével tenyésztik ki, de azok előbb-utóbb hibridizálódnak, így újra a régi fajták kellenek a vérfrissítéshez. Ezért sem szabadna kiveszni hagyni azokat, szögezte le Dobos Atilla, az elismerő oklevéllel jutalmazott csobotfalvi gazda.