2024. április 16., kedd

A munkanélküliek ötöde fiatal

Az állam az idén csaknem 3,5 milliárd dinárt fordított a foglalkoztatási mutatók javítására

A szerbiai munkanélkülieknek a 22,5 százaléka fiatal, a múlt évi adatokhoz képest ez 14,5 százalékos javulást jelent – ismertette a friss kimutatás eredményeit Zoran Đorđević foglalkoztatásügyi miniszter tegnap, az Új hozzáállás – új kihívások elnevezésű, fiatalok foglalkoztatásával kapcsolatos belgrádi konferencián.

Az eredmények közlése során a miniszter elmondta, hogy a munkanélküliek 57,9 százaléka a munkaerőpiac követelményeinek nem megfelelő középiskolai végzettségű személy, a fiatal munkanélküliek kategóriájában pedig 20 százalékot tesz ki azoknak a száma, akik semmilyen végzettséggel sem rendelkeznek, s nem tanultak tovább az általános iskola elvégzése után. A 2011 és 2020 közötti időszakra vonatkozó nemzeti foglalkoztatási stratégia a 15 és 24 év közöttieket a nehezen foglalkoztatható kategóriába sorolta – emlékeztetett a tárcavezető, de hozzátette, hogy javulás észlelhető a 2016- évi adatokhoz képest, s ez biztató jel. A legproblémásabbnak számít a fiatalok azon rétege, amelybe azok tartoznak, akiknek nincs munkahelyük, de nem vesznek részt egyetlen képzésben vagy más szervezett programban sem. A fiatalok 15,3 százaléka, sajnos, ilyen. Számuk ma alacsonyabb, mint korábban, de még mindig magasabb, mint az Európai Unió országaiban.

Đorđević úgy fogalmazott, hogy a fiatal nemzedék foglalkoztatása a kormány politikájának egyik prioritása, serkentése érdekében az idén 2,8 milliárd dinárt fordítottak a költségvetésből, s további 550 milliót költenek a fogyatékossággal élő fiatalok elhelyezkedésének támogatására. A kormány a jövőben is azon munkálkodik, hogy az állam jobb eredményeket mutasson fel az ifjúság foglalkoztatása terén, szakmai továbbképzéseket és egyéb tovább- és átképzéseket szervez – jelentette be a tárcavezető. Az idén útjára indul egy új projektum is, melynek keretében 100 fiatalt képeznek át az IT-szektor elvárásainak megfelelő káderré, és további 900 személy bevonását tervezik. Becslések szerint 2020-ig már 50 ezer fiatal helyezkedik el a számítástechnika ágazatában, tehát meglehetősen nagyok az igények ezen a területen az új munkaerő iránt.

Nenad Popović technológiai fejlesztési és innovációs miniszter a tanácskozáson fontosnak tartotta azt, hogy a fiatalok már az alapfokú képzés során megszerezzék a tudást a vállalkozó szellemű hozzáállás kialakításához, az innovatív gondolkodáshoz. Mint mondta, olyan ötletekre van szükség, amelyek egyszerre segíthetik az emberek mindennapi életét, boldogulását, s hozhatnak megalkotóiknak gazdasági hasznot. Különösen lényegesnek nevezte a nők innovációs gazdasági elképzeléseinek támogatását.

Az elhangzottakkal egyetértett Axel Dittmann, Németország szerbiai nagykövete is. Szerinte hangsúlyosabb szerepet kell kapnia a fiatalok vállalkozói énje fejlesztésének. Szerbia fontos reformok, átalakulások időszakát éli, a német pénzügyi források rövid távú segítséget nyújtanak a fiataloknak, a kormánnyal együttműködve pedig a hosszú távú megoldásokon is dolgozik Németország – állapította meg Dittmann.