2024. április 19., péntek

Szerbia három koronája

A kormányfő elvárása: Jövőre Szerbia kerüljön a Világbank gazdasági listáján az első harminc közé

A szerb kormány és személyesen Ana Brnabić kormányfő elégedett a Világbank által összeállított Doing Business elnevezésű, üzletviteli és befektetési körülményeket vizsgáló listán elért 43. hellyel, s az építési engedélyek kiadása terén elért 10. pozícióval. Arra számít, hogy Szerbia jövőre már a legjobb harminc ország között lesz, s 13 hellyel feljebb kúszhat a rangsorolásban. Brnabić tegnap emlékeztetett, hogy a versenyképességi adatokat elemző különálló listán is 12 hellyel magasabbra helyezték az országot az idén, nemrégiben pedig Bécsben kiáltották ki Szerbiát Délkelet-Európa első számú országának a reformok végrehajtása terén. A kormányfő arról számolt be, hogy ezekre az eredményekre egyfajta „háromszoros koronaként” tekint, mert arról tanúskodnak, mennyi mindent megtesz Szerbia annak érdekében, hogy javítsa az üzleti légkört és további beruházásokat vonzzon. A Doing Business lista bemutatásának éves belgrádi konferenciáján Brnabić kijelentette, a cél a legjobb harminc állam közé való bejutás, bár megjegyezte, az eredmények elkönyvelése a ranglétrán felfelé haladva egyre nehezebb, mivel a konkurencia egyre erősebb. Ennek ellenére optimisták vagyunk – tette hozzá.

Köszönetét fejezte ki a helyi szintű gazdasági fejlődéssel foglalkozó nemzeti szövetségnek (NALED), melynek munkája a kormányfő szerint nagymértékben hozzájárult a felsorolt eredmények eléréséhez. Elmondta továbbá, hogy a kormány szándéka a pecsétek használatának teljes kiiktatása, első lépésben hamarosan megszüntetik a bélyegzőkre vonatkozó kötelező elvárást, majd végül teljesen megszüntetik a használatukat. A miniszterelnök szerint 2017-ben már szinte régiségnek számítanak, nincs rájuk szükség az ügyintézésben.

ÚJ CSŐDELJÁRÁSI TÖRVÉNY AZ ÉV VÉGÉIG

A kormány sokat fog munkálkodni az elektronikus ügyintézés skálájának szélesítésén, az „e-uprava” rendszerének bővítésén és tökéletesítésén. Az ugyanis – véleménye szerint – univerzális megoldásnak számít a korrupció ellen folytatott harcban, a hatékonyság növelésében és az átvilágíthatóság szavatolásában.

Az év végéig elfogadja az állam a csődeljárásról szóló jogszabályt, legalábbis ennek reményét fejezte ki a konferencián Brnabić. Azt várják az új előírástól, hogy ezeket a nemkívánatos eseteket egyszerűbbé, gyorsabbá tegye. Arra számít, hogy a csődeljárási törvény meghozása hozzájárul majd az állam még jobb helyezéséhez a külföldi beruházók számára jelzésértékkel bíró Doing Business listán.

„TUDJÁK, HOGY PARTNEREK VAGYUNK”

A kormányfőnek nincsenek kétségei afelől, hogy az állam sikerrel veszi a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött elővigyázatossági készenléti hitelmegállapodás nyolcadik felülvizsgálását is. A folyamat kapcsán újságírói kérdésekre válaszolva kifejtette, hogy a szerb kormány nem fogja győzködni semmiről sem a valutaalap képviselőit, mivel valamennyien tudják, hogy a kormány képviselői partnernek számítanak a vitás kérdések rendezése terén.