2024. április 19., péntek

Támogatás egyházaknak, a szórványban élőknek, élsportolóknak...

Kiknek osztott szét a szerb kormány kétmilliárd dinárt a költségvetési tartalékból?

Szerbia idei, kétmilliárd-kétmillió dinárt kitevő tartalékeszközeiből kétmillió dinár az állandó költségvetési tartalék, melyet természeti csapások esetén vagy más váratlan események bekövetkeztekor használhatnak fel. A nagyobbik rész – jelen esetben a kétmilliárd dinár – folyó költségvetési tartalékeszköznek számít. A vonatkozó törvény lehetővé teszi, hogy a kormány ezt a folyó tartalékot olyasmire fordítsa, amire a költségvetésben nem irányoztak elő pénzt, vagy ha igen, nem eleget.

Így vált lehetővé, hogy a kormány mintegy 122 millió dinárral támogassa a szerb ortodox egyház két templomának építését: 59,8 millió Mostarba került, hogy újjáépítsék a délszláv háborúkban megrongálódott templomépületet, 62,2 millió pedig a montenegrói Beranéba.

Mintegy három és fél millió eurónak megfelelő összeg jutott a költségvetési tartalékból egy 1000 négyzetméteresnél is nagyobb podgoricai épület megvásárlására. Ez lesz a Szerb ház (Srpska kuća), a szomszédos országban élő szerbség „kulturális és társadalmi eseményeinek székháza”. Miodrag Davidović ottani üzletembertől vásárolták, megnyitását szeptemberre jelezték, egyelőre azonban még várat magára. Ennél is nagyobb összeg, 5 és fél millió euró vándorolt el a másik szomszédba, a boszniai Szerb Köztársaságba egyszeri segélyként, támogatásként Milorad Dodiknak. Ezzel kapcsolatban mondta Aleksandar Vučić államfő, hogy az adományról szóló döntést az ő kezdeményezésére hozták meg, mégpedig a szerbiai törvényekkel és az országnak azzal az óhajával összhangban, hogy támogassa „a Drinától nyugatra élő népét”. Azt is mondta az elnök, hogy

ebből a pénzből óvodát és diákotthont építenek, sportcsarnokot újítanak fel, tereket hoznak rendbe…

Itthon is áldoznak a kultúrára, úgyhogy a folyó tartalékból 88 millióval támogatták a Kortárs Művészeti Múzeum újjáépítését, majd további 30 millióval az ünnepélyes megnyitót. Egyébként a múzeumnak évente mindössze 10 millió dinárja van arra, hogy újabb műtárgyakat vásároljon. 24,8 millió dinárt kapott a Szerbiai Filmművészeti Központ a Balkanska linija című szerb–orosz alkotásra, valamint 62 milliót az újabban szerbiai állampolgár, Ralph Fiennes Bela vrana című filmjének elkészítésére.

Adtak a folyó tartalékból a szegényebb vagy gazdagabb településeknek is: Magyarcsernye 10 milliót, Sjenica és Tutin 20-20 milliót, Zaječar nem kevesebb mint 380 milliót kapott, a legtöbbet az idén. A zaječariakhoz csak októberben jutott el a pénz, egy hónappal azután, hogy Boško Ničić községi elnök a Szerb Haladó Párt tagja lett. Meg is jegyezte a rangos helyi tisztségviselő: korábban oda ilyen pénzek nem érkeztek, mert „a kormány tudta, kivel van dolga”. Az előző polgármesterre gondolt. S közölte, hogy a segélyt közvállalatok megsegítésére, emberbaráti projektumokra… fordítják.

Belgrádnak két ízben is juttattak pénzt, összesen 110 millió dinárt, noha a városatyák korábban költségvetési többlettel dicsekedtek. Végül pedig, a folyó tartalékok gyakori felhasználója a sportügyekkel foglalkozó minisztérium is. Főleg a jól teljesítő sportolóknak járó pénzeket fizetik ki ebből az országos tartalékból. Jelentős összegekhez jutott ebből a forrásból a Védelmi Minisztérium, valamint az Oroszországgal és Kínával való együttműködést koordináló iroda (melynek élén a volt államfő, Tomislav Nikolić áll). Az utóbbinak a tevékenységét az idén 38,4 millió dinárral támogatták.

A folyó tartalékeszközökből finanszírozták a Vedd el a számlát és nyerj! állami nyereményjátékot, amelynek lebonyolítására több mint 100 millió dinárt utaltak át, valamint az üdülési utalványok projektumát, amelyre 200 millió dinárt fordítottak.