2024. március 29., péntek

Belgrádi kézben a zombori patikák

A következő 15 évben a belgrádi Galen Pharm gyógyszertár bérli a zombori gyógyszertár (Apoteka Sombor) üzlethelyiségeit, miután a nyilvános árverésen ez az intézmény havi 1 440 000 dináros bérleti díjat licitált ki.

Ez az egyetlen gyógyszertár maradt az Apoteka Sombor tulajdonában (Fotó: Fekete J. József)

Ez az egyetlen gyógyszertár maradt az Apoteka Sombor tulajdonában (Fotó: Fekete J. József)

Az árverésre három érvényes ajánlat érkezett be, az Apoteka Sombor városi és falusi üzlethelyiségei iránt a zombori Zlatni lav, az újvidéki Janković gyógyszertár, valamint a belgrádi Galen Pharm érdeklődött. Az összes patika bérletének kezdőárát valamivel több mint 364 ezer dinárban szabták meg, azzal, hogy a kilicitált összeghez hozzáadják az ÁFÁ-t, és 20 százalékkal megnövelik a helyiségek fölszerelésének bérlete fejében. Az árverésen 20 000 dináros lépésekben lehetett licitálni. Kezdetben a Galen Pharm és a Zlatni lav közt folyt a versengés, ám amikor a havi bérleti díj kilicitált összege elérte az egymillió dinárt, az utóbbi kiszállt, viszont bekapcsolódott a Janković patika. Végül a belgrádi cég kapta meg a bérleti jogot, 1,2 millió dinárért. Erre jön még az ÁFA meg a 20 százalékos ráadás, így a végleges bérleti díj összege 1,44 millió dinárt tesz ki. A bérleti díj nem tartalmazza a rezsiköltségeket.
A Galen Pharm 35 gyógyszertárat működtet Szerbiában, köztük egyet Apatinban, ahol a közelmúltban kibérelték, és a mai naptól átvették a városi és falusi gyógyszertárakat, egyet Zomborban, a nemrég megnyitott Capitol Parkban. Most a cég kezébe került öt városi gyógyszertár üzlete, valamint a falusi patikák Bezdánban, Kerényen, Sztapáron, Nemesmiliticsen, Őrszálláson, Regőcén, Csonoplyán, Monostorszegen, Telecskán, Küllődön, Doroszlón, Béregen és Aleksa Šantićon. A bérlő az elkövetkező 15 évben köteles gyógyszereket forgalmazni a bérelt helyiségekben, és több patikában az éjszakai ügyeletet is megszervezni.
A szerződés alapján a Galen Pharm átveszi az Apoteka Sombor 65 munkását, de már most létszámbővítést tervez, egyben a nyitva tartási időt is meghosszabbítaná, mert az eddig rövidebb volt, mint a saját üzleteiben.
Az Apoteka Sombor ugyanakkor jogi személyként működik tovább egyetlen üzlethelyiséggel, a Központi Gyógyszertárral, ami egyben a székhelye is.