2024. március 29., péntek

Ahol csupa-csupa nyertes szerepelt

Száznál több résztvevő a zentai szavalóversenyen

Szombaton a zentai Stevan Sremac Általános Iskola Thurzó Lajos kihelyezett tagozatán második alkalommal tartották meg a „Messzeringó gyerekkorom világa…” című, tavaly is nívósnak és sikeresnek bizonyuló szavalóversenyt.

A díjazottak (Szögi Csaba felvétele)

A díjazottak (Szögi Csaba felvétele)

A rendezvényt ezúttal is úgy hirdették meg, hogy Vajdaság egész területéről érkezhessenek résztvevők. Elsőtől nyolcadik osztályig várták a jelentkezőket, az idei alkalommal köztük sajátos nevelési igényű, valamint a magyart mint környezetnyelvet tanuló diákokat is. A versenyt az MNT, Zenta Község Gyermekjogi Tanácsa, a Fórum, a zEtna és a Thurzó Lajos iskola közössége támogatta.

A szavalóverseny témája az egyetemes magyar irodalom költőinek gyermekversei voltak, amelyek a gyerekkorról, az iskoláról, a tizenéveseket foglalkoztató érzésekről, gondolatokról szólnak.

A megnyitón Tandari Ferenc igazgatóhelyettes, a Thurzó Lajos tagozat tanügyi vezetője elmondta, az intézmény szerencsésnek érzi magát, amiért a felhívásukra ilyen szép számban, százon felül jelentkeztek az ifjú versmondók, akik e módon, a költészet eszközein keresztül aktívan részt vesznek nyelvünk és kultúránk megőrzésének és továbbfejlesztésének nemes feladatában.

Eredményhirdetés előtt Lőrinc Tímea színművésznő értékelte a versmondók teljesítményét. Azon túl, hogy fölhívta a figyelmet az általánosságban előforduló hibákra, és ecsetelte, mit lehetne még jobban és szebben csinálni, hangsúlyozta, hogy itt tulajdonképpen mindenki nyertesnek tekinthető, hiszen foglalkoznak a versekkel, ennél pedig kevés hasznosabb módja van a szabadidő eltöltésének.

A zsűri a szavalóverseny végén a következő döntést hozta:

1. és 2. osztály: 1. díj – Rekovics Regő, 2. díj – Nikolić Dávid és Szarka Hanna, 3. díj – Balunovity Anna. Különdíj – Füstös Emma. (Zsűri: Kopasz Ildikó, Juhász L. Kornélia, Surányi Emese.)

3. és 4. osztály: 1. díj – Csévári Nina, 2. díj – Szép Benedek, 3. díj – Lengyel Emma és Hugyik Sára. Különdíj – Horváth Jázmin. (Zsűri: Döme Szabolcs, Kopasz V. Ildikó, Beretka Mária.)

5. és 6. osztály: 1. díj – Juhász Tünde, 2. díj – Szabó Rebeka, 3. díj – Vajda Noa Pálma és Molnár Mona. Különdíj – Papp Emese. (Zsűri: Lőrinc Tímea, Szalai Teodóra, Szögi Csaba.)

7. és 8. osztály: 1. díj – Szabó Némedi Róbert, 2. díj – Pápista Nikolett, 3. díj – Nagy Anikó és Cakó Péter. Különdíj – Pék Sára Borbála. (Zsűri: Domány Zoltán, Pejić Tímea, Burány Hajnalka.)

Környezetnyelvi kategória: 1. díj – Búza Mira és Pap Petra. Dicséretben részesült: Zeković Eva.

Sajátos nevelési igényű gyerekek kategóriája: 1. díj – Szepesi Csilla, 2. díj – Sáfrány Tibor és Fényszárusi Árpád, 3. díj – Apci Alexandra. (Zsűri: Tőke B. Rózsa, Csontos Bata Márta, Juhász Attila.)