2024. április 25., csütörtök

A tisztább iskolákért

Ha kilépünk az utcára, nem kell sokat keresgélnünk ahhoz, hogy falfirkákra bukkanjunk, egyre több van belőlük, ezeket gyakran az éj leple alatt festik, rajzolják a falakra.

Illusztráció (Dávid Csilla felvétele)

A diákok nagy része mindig szeretett firkálni, de ha túlzásba viszik a „művészetet”, akkor már közbe kell lépni (Dávid Csilla felvétele)

A falfirkák azonban manapság már nemcsak az utcákat „díszítik”, hanem az iskolákban is szokássá vált, és nemcsak a falakon hagyják ott névjegyüket a „legbátrabb”, vagy „legvagányabb” tanulók, hanem az iskolapadtól kezdve a tornaeszközökön át az iskolatábláig mindenhová jut egy-egy remekmű.

Sandra Zekić, a Novi Sad civil szervezet aktivistája a Vajdasági Rádió és Televíziónak elmondta, hogy a Tisztább iskolákért Vajdaságban akciónak az a célja, hogy eltüntesse a filctollal rajzolt graffitiket az iskolákból. Az akció célja, hogy a diákok felfogják: esetlen a padokat és az illemhelyeket összefirkálni.

– Azt hiszem, minden nő tudja, mennyire nehéz megtisztítani egy filctollal összefirkált tárgyat, az iskolákban viszont rengeteg az ilyen firka. Magamból indulok ki, emlékszem, hogy mi is firkálgattunk néha, ez ma sincs másképp. Néha egészen szép üzeneteket írnak vagy rajzolnak a diákok, de ettől függetlenül nem szép a tárgyakat összefirkálni. Főleg azoknak aggat, akik először ülnek be az iskolapadba, hiszen nem jó érzés egy összevissza firkált, vagy összevésett padban megkezdeni az iskolai éveket. Az a célunk, hogy minden iskolának felhívjuk a figyelmét, és ha fennáll ez a probléma, akkor jelezzék, és mi természetesen segítünk – magyarázta Zekić.

A Novi Sad civil szervezetben elmondták, hogy a nagybecskereki House Zr vállalat támogatásával a falfirkák és a filctollal rajzolt firkák eltávolításába kezdenek. A nagybecskereki vállalat termékeinek köszönhetően könnyen eltüntethetők a különféle firkák.

– Azok, akik szeretnék megtisztítani iskolájukat a graffitiktől vagy a filctollal rajzolt firkáktól, november 10-éig jelezhetik szándékukat az ugnovisad@gmail.com e-mail-címen, vagy kapcsolatba léphetnek a szervezettel a Facebook közösségi portálon.