2024. április 23., kedd

A szórakozóhely épül, a vita folytatódik

A 2014 óta tartó tiltakozások és bírósági per után a nagybecskereki Béga-tóra helyezték az első vízi szórakozóhelyet. A mesterek serényen dolgoznak, a befejező szakaszába jutott a létesítmény megépítése. Úgy tűnik azonban, hogy az ügy még nem zárult le.

A polgárok szerint a környezetbe egy ilyen létesítmény semmiképpen nem illeszkedik be. Itt középiskolák vannak, van általános iskola, óvoda, napközi, sportpályák. A környék építészeti szempontból a város legszebb része melyet a Kishíd, az Igazságügyi palota, a Református templom, a Zárda ékesít. A környezetvédők pedig arra figyelmeztetnek, hogy kis felületű tóról van szó, amelynek a tisztasága már így is vitatható.
A Béga tavon úszkáló hattyúk és vadkacsák lassan a város jelképévé váltak, akárcsak a szárazon maradt híd. Hamarosan azonban még egy jellegzetessége is lesz a városnak: épül az első vízi szórakozóhely. A bírósági ítélet szerint ugyanis Nikola Novaković beruházónak megvan arra minden engedélye.
– A szükséges engedélyek a kezdetektől megvoltak. Kibírtam a két-három évig tartó bírósági eljárást, az én javamra született meg az ítélet és elkezdtem az építkezést. Minden létező felügyelőség átvizsgált bennünket. A létesítmény szép lesz, és nem okoz semmilyen kellemetlenséget a Kisamerika lakótelep lakóinak. Nem lesz zajos. Most mindent mesélnek: „rudak”, „klubok”,„lövöldözések”. A szennyvízzel sem lesz gond. Ez egy hangulatos hely lesz a fiatalok számára, egy sport-kávézó, kis konyhával. Bízom benne, hogy a következő hónapokban megnyitom. Sietünk, amennyire csak lehet – mondja Nikola Novaković, beruházó/vendéglős, akinek a muzslyai homokos taván már van egy hasonló létesítménye.
A beruházóval folytatott beszélgetés alatt azonban sok járókelő fejezte ki a nemtetszését az építkezés miatt. Mint hallottuk, a mestereket meg is dobálták.
Mileta Nikolić, helybeli polgár „fölösleges tákolmánynak” nevezi a leendő szórakozóhelyet, melyre szerinte semmi szükség nincsen egy békés, viszonylag csöndes környezetben. Függetlenül attól, hogy a tulajdonos most azt ígéri, hogy a kávézóban nem szolgálnak majd fel alkoholt, nem lesz hangos zene, meggyőződése szerint csak idő kérdése, hogy a tulajdonos mikor szegi meg az ígéretét. Mint mondja, eddig már ezerszer bebizonyosodott, hogy egyetlen pozitív polgári kezdeményezés sem érvényesülhet egy olyan országban, ahol nincs joguralom.
Popović Judit, ügyvéd is részt vett a tiltakozásban. Vállalta a polgárok jogi képviseletét. Mint mondja, ha kell, akkor a Strasbourgig is elmennek. A kedvezőtlen bírósági ítélet ellenére szerinte a polgároknak – ha ideiglenesen is – de sikerült megvédeniük a tavat. A tiltakozásnak köszönve pedig megváltoztatták a Vizekről szóló törvény egyes rendelkezéseit. Szerinte bármi is történik, a vízi szórakozóhelyet december 31-én ki kell venni a tóból. Ugyanis a törvényszabályok módosításával január elsejétől már nem lesz érvényes a vitás szerződés.
A tiltakozókhoz csatlakozott Kiss Nándor református esperes is.
– Nem csak, mint magánszemély, hanem mint az egyházközségünknek a képviselőjeként is, úgy döntöttem, hogy csatlakozok a polgárokhoz. A megmozdulással nem volt szándékunkban elítélni a tulajdonost. De, nagyon jól tudjuk, hiszen felnőtt emberek vagyunk, hogy az ilyen létesítmények köré sereglenek a kábítószer-dílerek, köré sereglenek mindazok, akik sötét, ármányos cselekedetekre akarják késztetni a fiataljainkat – mondja Kiss Nándor.
A létesítményt az év végéig átadják rendeltetésének. Hogy ezt a környéken élő polgárok majd miként fogadják, az majd kiderül. Közben még egy bírósági per van kilátásban: a beruházó be akarja perelni mindazokat, akik miatt az elmúlt három év alatt nem bírta megvalósítani a tervét.