2024. április 25., csütörtök

A reformáció ünnepe Bácsfeketehegyen

Az ünnepi istentiszteleten bemutatták Csete Szemesi István püspök könyvét

Vasárnap a bácsfeketehegyi református közösségnek több oka is volt az ünneplésre: a reformáció 500. éves jubileuma, valamint Csete Szemesi István nyugalmazott református püspök betöltötte 80. életévét, és megjelent a Só, világosság, hegyen épült város című könyve a Forum kiadó gondozásában.

Bordás Győző méltatja Csete Szemesi István püspök könyvét (Lakatos János felvétele)

Bordás Győző méltatja Csete Szemesi István püspök könyvét (Lakatos János felvétele)

Minderről ünnepi istentisztelet keretében emlékeztek meg, amelyen többek között jelen volt Pirityiné Szabó Judit, a magyar Nemzetpolitikai Államtitkárság kapcsolattartási főosztályvezetője, Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Kerekes Zoltán, Kishegyes község alpolgármestere, ifj. Virág Gábor, a Forum Könyvkiadó Intézet igazgatója, valamint a szórványban élő református közösségek képviselői. Az istentiszteleten Csáti Szabó Lajos horvátországi református püspök hirdette az igét, Csete Szemesi István könyvét pedig Bordás Győző író méltatta.

Orosz Attila bácsfeketehegyi lelkész és bácskai esperes arról számolt be a médiának, hogy a reformáció emlékbizottság az egész évet a reformáció emlékévének nyilvánította, s a központi gyülekezet eddig kimaradt.

– Az egyházunk vezetőségének az volt a véleménye, és szerintem jó döntés volt, hogy a központi rendezvényeket a szórványban szervezzük meg. A presbitériumunk ezért úgy döntött, hogy közel a történelmi dátumhoz tartunk egy hálaadó istentiszteletet, és bácskai egyházmegyei szinten próbáltunk egy központi ünnepséget szervezni – mondta el a lelkész.

Csete Szemesi István nyugalmazott püspök a könyve kapcsán azt hangsúlyozta, hogy az az akadályok legyőzéséről szól.

– Isten arra teremtett és küldött bennünket, hogy mindenki megérjen egy örömöt és boldogságot ezen a földön, bár ennek nagyon sok akadálya van. Könyvem, amelyben ezt nagyon sok formában írom le, ezeknek az akadályoknak a legyőzéséről szól. Nem a magam erejéből, hanem Jézus Krisztus erejéből, és az ő szavait használtam fel a könyvem címéül is. Só, világosság, hegyen épült város, legyünk ilyenek. Só, amely ízt ad és véd a romlástól. A fény, a világosság arra vonatkozik, hogy valaki vagy mi magunk világosságot mutassunk a sok sötétben tántorgónak. A hegyen épült város pedig azt jelenti, hogy ezt merjük kimondani, adjunk példát nyilvánosan – fogalmazott Csete Szemesi.

A vasárnapi istentisztelet a bácsfeketehegyi református közösség egyik legjelesebb ünnepe volt – mondta Pirityiné Szabó Judit.

– Számunkra minden esemény fontos, és számomra katolikusként is megtiszteltetés, hogy egy ilyen jeles istentiszteleten jelen lehetek. Régen voltam már ebben a református közösségben, de azt gondolom, hogy ennél nagyobb ünnepre nem is jöhettem volna – mondta el Pirityiné, majd arról is szólt, hogy a bácsfeketehegyi egy szervezett és erős közösség. Az államtitkár megköszönte azt a munkát, amit a közösség összetartása és a fiatalok nevelése érdekében végeznek.

– Céljaink közösek, sokat tevékenykedünk együtt a fiatalok boldogulásáért. Hogy minél többen itt, a szülőföldön érezzék jól magukat és itt tervezzék a további életüket – hangsúlyozta Pirityiné.

Hajnal Jenő ugyancsak hitében erős közösségként éli meg a bácsfeketehegyi gyülekezetet.

– Egyrészt egy könyvbemutatóhoz kapcsolódott az alkalom, és a hálaadás mellett annak az örökségnek lehettünk a tanúi, amit az itt szolgáló püspököknek köszönhetünk. Hiszen a műveltségnek, a tudásnak, a gondviselésnek, a törődésnek olyan példáit tudták felmutatni, amelyet egyetlen más közösségben sem tapasztalhatunk meg – fogalmazott az MNT elnöke.