2024. április 25., csütörtök

NemMELLékes

Fotókiállítás és kampány a mellrákszűrés népszerűsítésére

A Szerbiai Kolping Egyesület szervezésében szombaton Padén a Kolping-házban „NemMELLékes” címmel olyan hölgyekről készült fotókból nyílt kiállítás, akik átestek a mellrákon és a vele járó kezeléseken.

A padéi előadás és fotókiállítás részvevői (Gergely József felvétele)

A padéi előadás és fotókiállítás részvevői (Gergely József felvétele)

A kiállítással a szervezők a rákszűrés és a betegség korai felfedezésének fontosságára hívták föl a figyelmet. Suchné Szabó Edit, Füzesgyarmat önkormányzati képviselője, az Európai Nők Szervezete Országos Egyesületének alelnöke beszámolt a mellrák korai felismerése érdekében szervezett akcióikról.

Lengyel Anna, a Kolping Szövetség elnöke a rendezvény megnyitóján elmondta, hogy október a mellrák elleni küzdelem hónapja, jó alkalom arra, hogy fölhívják a nők figyelmét a rendszeres rákszűrésen való részvétel fontosságára a betegség idejében történő felismerése és gyógyítása érdekében. Sajnos a szerbiai nőknek csak egyharmada vesz részt kétévente mammográfiai vizsgálaton, ami jóval elmarad az európai átlagtól. Évente Szerbiában 1700 új megbetegedést diagnosztizálnak, és átlagosan minden nyolcadik végződik halállal.

A padéi Dömötör Piroska a saját tapasztalatairól beszélt a rákos megbetegedéssel kapcsolatban, amikor 47 éves korában észrevette, hogy csomók vannak a hónaljában, jelentkezett vizsgálatra, és kiderült, hogy rosszindulatú daganatos megbetegedése van áttétekkel. A műtét után az orvos még két évet jósolt neki, de Piroska erős hittel és akarattal végigcsinálta a terápiák sorát, a családja tartotta benne a lelket, és nem esett kétségbe, hogy mi lesz vele ezután. Továbbra is éli a megszokott hétköznapjait, az erős lelki akarat nagyon sokat jelent a betegségekkel szembeni küzdelemben.

A kiállításmegnyitón és előadáson mintegy ötven helybeli asszony és lány vett részt, valamint ott volt Gyömbér Stana, Csóka község polgármestere, Kormányos László tartományi képviselő, Oláj Tibor, a képviselő-testület elnöke.