2024. március 28., csütörtök

Töknap tökvicsorikkal

Adán tökételes napot tartottak a tájházban

Az Aranykapu Művelődési Egyesület szombat délután negyedik alkalommal tartotta meg Adán a tájházban a Tökéletes tökételes nap elnevezésű rendezvényét.

Ezen a résztvevők többféle tökös ételt kóstolhattak, valamint a gyerekek tökvicsorit is készíthettek. Az Aranykapu művészeti vezetője, Sóti Éva elmondta, a hagyományőrző-gasztronómiai rendezvény célja, hogy bemutassák a tök felhasználásának módjait.

– Azt szeretnénk, hogy a gyerekek és fiatalok megismerjék a tök varázsát. Azt, hogy milyen sokféle ételt lehet belőle készíteni, kezdve a tökös görhétől a tökös gibenyicán, a tökös rétesen és tökös muffinon át a sült tökig. Mindezeket az ételeket megkóstolhatták a részvevők a rendezvényen. A gyerekek a tökből tökvicsorit is faragtak. Ez egy régi magyar szokás, amikor is azokat a tököket, amelyek nem értek meg kellően, a gyerekeknek odaadták játszani, akik tökvicsorit készítettek belőlük. Ezt a hagyományt szeretnénk tovább éltetni a gyerekek körében. A rendezvényen 40 tökünk volt, ami sajnos kevésnek mutatkozott, mivel a gyerekek legalább ötvenen voltak. Ennél sokkal többen látogattak el a tájházba, hiszen a gyerekek szülőkkel érkeztek, akik segítettek nekik kifaragni a tököt. A tökvicsorikat hazavitték a gyerekek. Nagy köszönet jár Horváth Csillának a tökökért, aki ezzel az adománnyal mindenkinek vidám délutánt szerzett – nyilatkozta Sóti Éva.