2024. április 20., szombat

Londonban verték meg Cavendishéket

Egyetlen körrel, vagyis 250 méternyi előnnyel tudott diadalmaskodni az ausztrál Cameron Meyer–Miles Scotson páros a hazai favorit Mark Cavendish–Peter Kennaugh duó előtt a pályakerékpáros-szezon egyik legrangosabb megmérettetésén, a londoni hatnapos zárónapján, a csúcseseménynek számító Madisonban. A verseny során a párosok tagjai korlátlan alkalommal válthatják egymást a pályán, és a részhajrákon pontokért, illetve a teljes futam során körelőny kiharcolásáért küzdenek.

Az ausztrálok a hat nap során kiélezett csatát vívtak a britekkel, valamint az utóbbi évtizedet uraló belga Moreno de Pauw–Kenny de Ketele párossal, végül a hat nap során folyamatosan oda-vissza passzolgatva a körelőnyöket az utolsó napon tudtak aranyat jelentő különbséget kialakítani. A britek az utolsó tizenöt körben még szédületes támadást nyitottak a győzelemért (hiszen a pontokat tekintve sokkal jobban álltak az ausztráloknál), a londoni közönség őrületes tempóba hajszolta a 30-szoros Tour-szakaszgyőztes Cavendisht és társát, de az ausztrálok emberfeletti küzdelemmel visszaverték a támadást, és nem engedték, hogy Cavék ledolgozzák a körhátrányukat. A bronzot a britekkel azonos számú körrel rendelkező De Pauw–Ketele duó szerezte meg.

Van Avermaet nyerte meg a World Tourt

Greg van Avermaet, a BMC belga klasszikusspecialistája nyerte meg az országúti kerékpáros World Tour összetettjét. A belga egynaposmenő elsősorban a tavaszi klasszikusokon nyújtott teljesítményével érdemelte ki a pontverseny első helyét (többek között a Párizs–Roubaix-n is diadalmaskodott). A ranglista második helyét a Tour–Vuelta duplát bemutató Chris Froome szerezte meg, a harmadik pedig a Giro-győztes holland Tom Dumoulin lett. Peter Sagan, a sorozatban háromszoros szlovák világbajnok a negyedik helyen zárta az évet.