2024. április 25., csütörtök
FORMULA-1

Hamilton négyszeres világbajnok

Lewis Hamilton két futammal az idei F1-es szezon vége előtt Mexikóvárosban a papírformának megfelelően bebiztosította karrierje negyedik bajnoki címét, ám a verseny egyáltalán nem úgy alakult számára, ahogy tervezte, hiszen végig a mezőny második felében kellett küzdenie.

Hamilton édesanyjával, Carmennal és a Mercedes csapatával ünnepelt (Fotó: Beta/AP)

Hamilton édesanyjával, Carmennal és a Mercedes csapatával ünnepelt (Fotó: Beta/AP)

A rajt rögtön izgalmas csatát ígért, hiszen Sebastian Vettel állt a pole-ban Max Verstappen és Hamilton előtt, és a várakozások be is igazolódtak. A három pilóta taktikusan helyezkedett egymás mellett az első kanyarokig tartó sprintben, ahol aztán az elsőként elforduló Vettel mindkettőjükkel összeakadt. Verstappen meg tudott lógni az élen, a Ferrari első szárnya azonban kivágta a Mercedes jobb hátsó gumiját, így mindketten a bokszba kényszerültek, és az a furcsaság állt elő, hogy a második kör kezdetén a bajnokság két esélyese az utolsó két helyen találta magát.

Ez a helyzet Hamiltonnak kedvezett, hiszen riválisának muszáj volt az első két hely valamelyikén végeznie ahhoz, hogy megmaradjon a matematikai esélye az idei címre. Vettelnek kellett kisebb hátrányból felzárkóznia, s küzdelmes futama végére a negyedik pozícióig tudott feljönni, ami tehát nem volt elég számára. Hamiltonnak a sérült diffúzora miatt nehezebben ment az előrejutás, de az utolsó körökben Fernando Alonso ellen látványos csatával tette emlékezetessé futamát, hogy végül igencsak szokatlan stílusban, a 9. helyen és körhátrányban befutva váljon négyszeres Formula–1-es világbajnokká. A brit e tekintetben beérte Vettelt és Alain Prostot, s már csak ketten, Michael Schumacher (7) és Juan Manuel Fangio (5) rendelkeznek nála több bajnoki címmel.

A futamot Verstappen nyerte, akinek a zűrös első kanyarok után nem maradt kihívója, így harmadik győzelmét elmondása szerint élete egyik legkönnyebb versenyén szerezte meg a Red Bull-lal. A dobogóra a két finn, Valtteri Bottas és Kimi Räikkönen állhatott még fel, Daniel Ricciardo azonban korán kiesett, miután az ő autója is áldozatává vált a Renault motorok meghibásodáshullámának, amit vélhetően a nagy tengerszint feletti magasság ritkább levegője idézett elő.

Folytatás két hét múlva Interlagosban, és noha a bajnoki címeket illetően már minden kérdés eldőlt, a szezon végére közel azonos teljesítményszintre kerülő Mercedes, Red Bull és Ferrari csatái így is fordulatos végjátékot hozhatnak.

A Mexikói Nagydíj végeredménye: 1. Max Verstappen (holland, Red Bull) 1:36:26,552, 2. Valtteri Bottas (finn, Mercedes) +19,6 másodperc hátrány, 3. Kimi Räikkönen (finn, Ferrari) +54,0, 4. Sebastian Vettel (német, Ferrari) +1:10,0, 5. Esteban Ocon (francia, Force India) +1 kör, 6. Lance Stroll (kanadai, Williams) +1 kör, 7. Sergio Pérez (mexikói, Force India) +1 kör, 8. Kevin Magnussen (dán, Haas) +1 kör, 9. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) +1 kör, 10. Fernando Alonso (spanyol, McLaren) +1 kör stb.

A világbajnokság állása, pilóták: 1. Hamilton 333 pont, 2. Vettel 277, 3. Bottas 262, 4. Ricciardo 192, 5. Räikkönen 178, 6. Verstappen 148, 7. Pérez 92, 8. Ocon 83, 9. Sainz 54, 10. Stroll 40 stb.

Csapatok: 1. Mercedes 595 pont, 2. Ferrari 455, 3. Red Bull 340, 4. Force India 175, 5. Williams 76, 6. Toro Rosso 53, 7. Renault 48, 8. Haas 47, 9. McLaren 24, 10. Sauber 5.