2024. április 16., kedd

Álom hava az Aracs különszámában

Az egyedülálló alkotásnak egy teljes kiadványt szántak

Különszámmal jelentkezett a délvidéki magyarság közéleti folyóirata, az Aracs. Ebben az aracsi pusztatemplomnál játszódó Álom hava című film került a középpontba, amelyet Bicskei Zoltán vajdasági filmrendező rendezett. (A film most nyerte el a fődíjat az indonéziai Szellem, Vallás és Képzelet elnevezésű filmfesztiválon). A különszámról a folyóirat főszerkesztőjét, Bata Jánost kérdeztük.
Miért jelentős ez a különszám?

– Fontosnak tartottuk, hogy egy külön Aracs-számot szentelhessünk az Álom hava alkotásnak, mivel a film nagyon fontos, és megérdemel egy külön számnyi megjelenést. Ehhez hasonló művészfilm nem készült még a Kárpát-medencében. Nemcsak művészfilmként értelmezhető, hanem történelmi filmként is. A képanyag is egészen egyedi, a szereplők is, és a zene is. A rendező úrral ezért úgy gondoltuk, hogy megpróbálunk egy külön számot szentelni a filmnek.
Milyen írásokat olvashatnak benne az érdeklődök?
– Az írások közül van, amelyik a filmet elemzi, a film mondanivalóját boncolgatja, de a szerző elképzelése is benne van, továbbá Somogyi Győző festőművész levele a rendezőhöz, aki a legtömörebben megfogalmazta a film mondanivalóját, lényegét. Fontos kiemelni a film alkotóival, szereplőivel készült beszélgetéseket, egyebek mellett dr. Papp Lajos szívsebésszel, aki a filmben Attila királyként tér vissza, ez is nagyon különleges.
 Beszéljünk a képekről, hiszen a különszámban több képet is láthatunk.
– A filmen látszik, hogy a rendező kiváló grafikus, alkotóművész. Az egész filmből ha bármelyik képet kiragadjuk, az önmagában is műalkotásnak tekinthető. Az Aracs az utóbbi években úgy jelenik meg, hogy 8 oldalas színes mellékletet is csatolunk a laphoz a színes borítón és címlapon kívül. Mivel a mostani képanyag ennyire hatásos, nagy örömünkre most sikerül 2×8 színes betétoldalnyi anyagot összegyűjteni, és kiadni a lapszámmal, a külső és belső színes borítók mellett.
Lesz-e még ehhez hasonló különszáma az Aracsnak?
– Nem tudok válaszolni erre a kérdésre. Ha lesz olyan esemény a közéletünkben, kulturális életünkben, ami megérdemel egy külön számot, akkor megpróbáljuk megpályázni. A mostani kiadvány a Magyar Művészeti Akadémia támogatása nélkül nem jelenhetett volna meg, tehát az MMA-nak, valamint Magyarkanizsa önkormányzatának köszönhetően készülhetett el a különszám.
Hány példányszám érhető el a különszámból?
– Mivel az Aracs 600 példányban jelenik meg, a különszám is 600 példányban készült el. Ez egy meglepetés az olvasóinknak, támogatóinak, hiszen az év elején még nem tudtuk, hogy lesz egy ilyen kiadványunk is, és örülünk, hogy ezzel egy kis ajándékot nyújthattunk az Aracs olvasóinak.