2024. március 28., csütörtök

Mindig a gyerek oldalán állva

Janikovszky Éva-emlékkiállítás a törökkanizsai könyvtárban

Zenta és Magyarkanizsa után hétfőn este Törökkanizsán a Branislav Nušić Könyvtárban nyílt meg Janikovszky Éva Kossuth- és József Attila-díjas írónő gazdag életútját bemutató vándorkiállítás. A világ számos táján élő gyermek és felnőtt számára is ismerősen cseng a neve, hiszen műveit harmincöt nyelvre fordították le, és újabb fordítások is készülnek.

Romhányi Gabriella, a könyvtár igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket, köztük az általános iskola felsős tanulóit, majd bemutatták a 14 éve elhunyt írónőről készült portréfilmet. Ezt követően Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke méltatta az írónő munkásságát:

– Aki olvassa Janikovszky Éva az ifjúságnak és felnőtteknek szóló munkáit, az biztos, hogy szeretettel gondol vissza rájuk. Különleges, finom cinizmussal a gyermekek nyelvén fogalmazza meg érzéseiket, jeleníti meg azokat a mindennapi élethelyzeteket, konfliktushelyzeteket, amelyek minden generáció között előfordulnak. Azonban a helyzetek feszültségét sajátos humorral oldja föl. Minden párbeszéd mögött kibeszélésre váró problémák rejtőznek. Janikovszky Éva ezekre felnőtt bölcsességgel keres megoldást, de mindig a gyerek oldalán állva, a védtelenebb, a felnőttek „mindentudásával” szemben.

Munkáit szeretettel forgatjuk, idézzük. Korokat átívelő témákat közvetítenek, mint amilyen az őszinteség, a barátság, a közösség, a játék és a munka – mondta többek között méltatásában Jerasz Anikó.