2024. április 25., csütörtök

Nagy dolog, ha igaz

Szerbia szerint Suriname visszavonta Koszovó függetlenségének elismerését – Pristina cáfol

Miközben Ivica Dačić szerb külügyminiszter kedd reggeli sajtótájékoztatóján még arról számolt be, hogy a dél-amerikai Suriname visszavonta Koszovó függetlenségének korábbi elismerését, az ezt követő órákban Pristinában megcáfolták a belgrádi politikus által közölt információt, és azt mondták, Koszovó kiváló kapcsolatokat ápol minden olyan állammal, amelyik a korábbiakban függetlenségének elismerése mellett döntött, így Suriname-mal sincsenek gondjai.

Dačić közölte, hogy hosszú tárgyalásokat követően az előző esti órákban arról értesítette őt a suriname-i külügyminiszter asszony, hogy visszavonják Koszovó függetlenségének elismerését, majd az éjszaka folyamán megérkezett az erről szóló diplomáciai jegyzék is. Dačić sajtótájékoztatót hívott össze, és értesítette a nyilvánosságot a szerbiai „sikerről”, bár úgy fogalmazott, inkább a koszovói kormány miatt tartott igényt a sajtótájékoztatóra, szerette volna, ha Pristina is megtudja a részleteket az igazságról, a suriname-i döntésről. A miniszter köszönetet mondott a dél-amerikai országnak, s azt mondta, rendkívül fontos nap virradt Szerbiára e határozat nyomán. Dačić szerint Koszovó is megkapta az említett jegyzéket, de nem biztos benne, hogy azt nyilvánosságra hozta volna, ezért döntött úgy, hogy ő megteszi. A külügyminiszter reményének adott hangot, hogy most más államok is újragondolják a koszovói függetlenség kapcsán korábban kialakított álláspontjukat.

– Pristina biztosan nem számított egy ilyen lépésre. Ők azt hiszik, most már minden el van intézve. Nem számoltak azzal, hogy makacs emberekkel van dolguk – közölte a sajtótájékoztatón vidáman Dačić, és hozzátette, még számos országgal folytat Szerbia állandó kommunikációt a koszovói függetlenség elismerése kapcsán, s biztosan tudja, hogy vannak további lehetőségek a korábbi döntések visszavonására: példaként a Fidzsi-szigeteket említette. Ez az ország csak azért ismerte el Koszovót, mert Szerbia elutasította régebben, hogy ösztöndíjban részesítse az onnan érkező tanulókat.

A szerbiai bejelentést követően Koszovó visszautasította a belgrádi információkat, s Halil Matoshi, a koszovói miniszterelnök tanácsadója arról beszélt, hogy a Suriname és Koszovó közötti kapcsolatok töretlenek, szó sincs visszavonásról.

– A nemzetközi jogban nem létezik a függetlenség elismerésének visszavonása. Legfeljebb a diplomáciai kapcsolatok befagyasztásáról vagy megszüntetéséről lehet szó, a személyzet hazarendeléséről. Mindez csupán sajtóban létező találgatás. Koszovó és Suriname nem fagyasztotta be kapcsolatait, s kiváló viszonyokat ápolunk minden olyan országgal, amelyik korábban elismerte Koszovó államiságát – jelentette ki Matoshi.

A téma kapcsán megszólalt a nap folyamán Ulrike Lunaček távozófélben lévő koszovói európai parlamenti jelentéstevő is, annyit mondott csupán el a téma kapcsán, hogy sajnálatos, amennyiben visszavonták a függetlenség elismerését. Tim Judah médiaszakértő, a The Economist elemzője a Twitteren közzétett bejegyzésében felszólította Suriname kormányát, hogy – az egymással ellentétben álló kijelentéseket követően – közölje, mi az igazság, született-e új álláspont Koszovó státusa kapcsán. James Ker-Lindsay Balkán-szakértő ugyancsak a Twitteren állapította meg, hogy nagy fordulatnak számít, ha beigazolódik a suriname-i döntés valóssága. Suriname egyébként 2016. július 22-én ismerte el Koszovót.

HOL VAN SURINAME?

Suriname Köztársaság Dél-Amerika északi részén helyezkedik el, Guyana, Brazília és Francia Guyana szomszédságában. Holland gyarmat volt, Holland Guyana volt az előző neve. 1975. november 25-én lett független. Félmillió lakosa van. Egy főre jutó bruttó hazai terméke 2016-ban 7662,80 dollár volt (Szerbiáé 5852 dollár). Fővárosa Paramaribo.