2024. március 28., csütörtök

Nem lesz székcsere

Aleksandar Vučić az államvezetésre nehezedő nemzetközi nyomásra panaszkodott

A Szerbiára és az államvezetésre nehezedő nyomásról, az esetlegesen kiírandó rendkívüli köztársasági parlamenti választásokról, a belgrádi helyhatósági választásokról, az elkövetkezendőkben megnyitandó gyárakról és a régió országaival való együttműködésről beszélt tegnap esti, a Pink tv-nek adott interjújában Aleksandar Vučić köztársasági elnök, a Szerb Haladó Párt elnöke. Elárulta, hogy folyamatos a nemzetközi közösség nyomásgyakorlása, a világ nagyhatalmainak képviselői szerbiai látogatásuk alkalmával országuk érdekei mellett lobbiznak, azaz ezeken az érdekeken kívül semmi más nem érdekli őket. Szerbia addig fog ülni a széken, amin most ül, amíg megteheti, ha pedig egy napon már nem ülhet ezen a széken, akkor mások kerülnek a kormányba és az elnöki tisztségre – emelte ki Vučić.

Fotó: Beta

Fotó: Beta

A Hoyt Brian Yee-vel, az európai és eurázsiai kérdésekkel megbízott egyesült államokbeli államtitkár-helyettesi megbízottal folytatott múlt heti beszélgetésről az államfő elárulta, hogy Yee arra kérte, „Szerbia tartsa tiszteletben Koszovó területi integritását”.

–  Válaszként megkérdeztem, hogy hogyan sérthette meg nyolc évvel ezelőtt az USA Szerbia területi integritását. Yee tudtomra adta, hogy nagyon szép, amit mondtam, de nem igazán érdekli. Ő tolmácsolta az USA üzenetét, és tudtomra adta: vagy tiszteletben tartjuk azt, vagy ha nem, akkor számoljunk a következményekkel – mondta Vučić.

A választások témájában az államfő a belgrádi helyhatósági választás fontosságát hangsúlyozta, majd megosztotta a nézőkkel abbéli meggyőződését, hogy ezt ezúttal az ellenzék nyeri meg. Hiszi, hogy a korábbi hatalom képviselői az esélyesebbek – mondta Vučić, az esetlegesen kiírandó köztársasági választásokkal kapcsolatban pedig megerősítette a sajtóállításokat, hogy az SZHP vezetősége és tagsága szinte egytől egyig a választások megtartása mellett teszi le a voksát.

– A párt a választások mellett van, én viszont még nem tudom, hogy hogyan vélekedjek ebben a témában. Ha ugyanazon a napon szeretnénk megtartani a rendkívüli parlamenti és a belgrádi választásokat, akkor az nem lehet decemberben. Decemberben csak a belgrádi választást lehetne megtartani. Februárban és márciusban van lehetőség ugyanazon a napon megtartani mindkettőt. A döntés hamarosan megszületik. Ha a rendkívüli választások kiírása mellett döntünk, akkor az nem azért lesz, mert annyira szeretem a választásokat, hanem azért, mert egyesek ezt követelik. Azt hiszem, mindenki meggyőződhetett arról, hogy az ellenzék mást sem tesz, csak a rendkívüli választások megtartását követeli – fogalmazott az államfő.

A beszélgetés folytatásában Vučić új gyárak megnyitását helyezte kilátásba Kraljevóban, Lebanéban, Loznicán és Žitorađéban, majd megfelelőnek értékelte a Szerbia és Horvátország közötti kapcsolatokat, hozzátéve: jó lenne, ha a horvátországi szerbség jogai az eddigiekhez képest bővülnének.