2024. április 16., kedd

Koszovó szerint minden a régi

Pristina tagadja, hogy Suriname visszavonta a függetlenség elismerését

A szerbiai bejelentést követően, melynek értelmében a dél-amerikai Suriname visszavonta Koszovó államiságának az elismerését, Koszovó elutasította a belgrádi információkat, s Halil Matoshi, a koszovói miniszterelnök tanácsadója arról beszélt, hogy a Suriname és Koszovó közötti kapcsolatok töretlenek, szó sincs visszavonásról.

– A nemzetközi jogban nem létezik a függetlenség elismerésének visszavonása. Legfeljebb a diplomáciai kapcsolatok befagyasztásáról vagy megszüntetéséről lehet szó, a személyzet hazarendeléséről. Mindez csupán sajtóban létező találgatás. Koszovó és Suriname nem fagyasztotta be kapcsolatait, s kiváló viszonyokat ápolunk minden olyan országgal, amelyik korábban elismerte Koszovó államiságát – jelentette ki Matoshi.

Ivica Dačić külügyminiszter reggel azt közölte, hogy hosszú tárgyalásokat követően az előző esti órákban arról értesítette őt a suriname-i külügyminiszter asszony, hogy visszavonják Koszovó függetlenségének elismerését, majd az éjszaka folyamán megérkezett az erről szóló diplomáciai jegyzék is.