2024. április 24., szerda

„Hatalmas eredmény”

Dačić szerint ha Szerbia nemzeti kérdésnek tekinti Koszovót, akkor a világ összes országával párbeszédet kell folytatnia

James Ker-Lindsay, brit politológus szerint hatalmas dolog, hogy a Suriname Köztársaság visszavonta Koszovó függetlenségének elismerését, hiszen ezzel elismerte Szerbia Koszovó feletti szuverenitását. Ez nagy eredmény, amennyiben az állításokat hivatalosan is megerősítik, írta Twitter-bejegyzésében Ker-Lindsay.

Mint hozzátette, a nemzetközi jogászok egy csoportja szerint egy állam függetlenségének az elismerését nem lehet visszavonni, esetleg el lehet ismerni egy másik állam szuverenitását az adott terület felett.
Ivica Dačić, szerb külügyminiszter jelentette be, hogy a Suriname Köztársaság visszavonta Koszovó államiságának elismerését. Ezt hivatalos diplomáciai jegyzékben tudatta a szerb kormánnyal, mondta Dačić, hozzátéve, hogy a jegyzék az éjszakai órákban érkezett. Dačić szerint ez a bizonyítéka annak, hogy ha Szerbia valóban nemzeti kérdésnek tekinti Koszovót, akkor a valóban a világ összes országával párbeszédet kell folytatni. Suriname döntését számos beszélgetés előzte meg az ország diplomáciai vezetőjével, tette hozzá a szerb külügyminiszter, majd arra tért ki, hogy külügyminiszterségének ideje alatt Koszovó államiságát csupán öt állam ismerte el, egy pedig visszavonta a függetlenség elismerését. Koszovó függetlenségét jelenleg a világ 106 országa ismeri el.