2024. április 24., szerda

E-parlamenteket minden önkormányzatba!

A tartomány már 50 millió dinárral támogatott helyi szintű digitalizálási projektumokat

A 21. században nem működhetnek az önkormányzatok és az állami szervek szolgáltatásaik korszerűsítése és a digitalizálás végrehajtása nélkül – állapította meg a témával foglalkozó kétnapos újvidéki konferencia második napján Ognjen Bjelić régiófejlesztési és helyi önkormányzati titkár.

Digitalizálásra a legmagasabb állami szinttől kezdve egészen a legalacsonyabb hatalmi szintnek, a helyi önkormányzati irodáknak a szintjéig minden közigazgatási egységnek szüksége van, ezért a szerb kormány is ezt tekinti egyik fő feladatának – mondták a Master Központban zajló konferencián. A digitális önkormányzatok és parlamentek létrehozásának célja az ügyintézés egyszerűsítése, az áttekinthetőség növelése, valamint a polgárokra háruló feladatok elvégzésének a könnyítése.

A városi önkormányzat és az ENSZ Fejlesztési Programja közreműködésével szervezett tanácskozáson Bjelić kifejtette, hogy a tartományi kormány támogatni fogja az úgynevezett e-parlamentek létrehozását, melyek közelebb hozhatják a polgárokhoz a helyi képviselő-testületek munkáját, a bennük végbemenő folyamatokat is. Újvidék példáját emelte ki, a város ugyanis sokat fejlődött ezen a téren az elmúlt időszakban. A tartományi szervek az eddigiekben mintegy 50 millió dinárral segítették az önkormányzatok digitális szolgáltatásainak bevezetését.