2024. április 16., kedd

Szerbiában ismét beindulhat a traktorgyártás

A TAFE és a Mahindra képviselőivel tárgyal a miniszter

Indiába való elutazása előtt Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter tegnap úgy nyilatkozott, hogy a hétvégén a két legnagyobb indiai traktorgyártó, a TAFE (Tractors and Farm Equipment Limited) és a Mahindra képviselőivel tárgyal, ezek érdeklődnek ugyanis a szerbiai traktorgyártás lehetőségei iránt.

– A lehető legjobban felkészültünk a tárgyalásokra, mindent megteszünk a sikerükért, s ez egy különleges alkalom lesz a megállapodásra arról, hogy Szerbiában ismét meginduljon a traktorgyártás – mondta a miniszter, s hangsúlyozta, hogy az állam mindenkit támogat, aki Szerbiában szeretne beruházni. Szerinte nálunk a traktorgyártásnak is ugyanolyan szerepet kellene kapnia, mint amilyen fontos az állam számára a Smederevói Vasművek vagy a Fiat.

– A traktoripar szerintem még fontosabb terület. Nem komplikált, ismerjük a gyártást, van is Szerbiában hagyománya, de nincs pénz a befektetésre. Most külföldről hozzuk be a traktorokat, de miért ne gyárthatnánk magunk is, mint valaha? – tette fel a kérdést Nedimović.

Bejelentette, hogy december második hetében írják ki az első pályázatot az IPARD, vagyis az Európai Unió mezőgazdaságra és falufejlesztésre irányuló előcsatlakozási alapjai eszközeinek felhasználására.

– Az első IPARD-pályázat révén traktor és mezőgazdasági mechanizáció beszerzésére lesz lehetőség, a jövő év februárjában vagy márciusában pedig a feldolgozóipar fellendítését szolgáló pályázat jelenik meg. Összesen 40 millió euró áll rendelkezésre abból a 175 millióból, amit az európai segély első ciklusában jóváhagytak Szerbiának. Október 16-án adtuk át az applikációt az Európai Bizottságnak, annak képviselői pedig november 20-a és 24-e között látogatnak Belgrádba ellenőrzés végett. Ezt követően kapjuk meg a jóváhagyást a pénz lehívására – mondta Nedimović. Legújabban decemberre tette a nemzeti tejlaboratórium megnyitásának időpontját, az élelmiszer minőségének ellenőrzésére szolgáló laboratóriumét pedig februárra vagy márciusra.

Az aszálykárok kapcsán elmondta: eddig hat intézkedést foganatosítottak, de lesznek még, köztük olyan is, amely a lecsapolási illeték könnyebb kifizetését szolgálja. Még nem tudni, mikor intézkednek az üzemanyag-beszerzés támogatása ügyében, erről még folynak a tárgyalások a pénzügyminisztériummal.