2024. március 28., csütörtök

Együtt a köztisztaságért

A városban a Čistoća kommunális közvállalat viselte a kötelező létszámleépítés legsúlyosabb terhét, 23 állandó dolgozójától kellett megválnia az észszerűsítés során. Az elbocsátottak végkielégítésére és az irántuk való egyéb kötelezettségre szükséges hétmillió dinárt a vállalat maga gazdálkodta ki.

Minden házból elszállítják a szemetet (Fotó: Fekete J. József)

Minden házból elszállítják a szemetet (Fotó: Fekete J. József)

Jelenleg 124 állandó foglalkoztatott és 12 ideiglenesen alkalmazott gondoskodik a város köztisztaságáról, és feladataik egyre gyarapodnak.
A központ utcáit már hajnali négy órakor takarítják, több helyen, mint korábban, valamint a város kihelyezett, második központjának tekintett Újszelencse lakótelepen. Három éve már minden faluból és peremvárosi területről rendszeresen elszállítják a háztartási hulladékot, valamint megszervezik a Tisztaság hónapja elnevezésű évi nagytakarítást, ami során a darabos hulladékot viszik el. A lakosság elégedett ezekkel a szolgáltatásokkal, rendszeresen fizetik a szemétkihordás díját, idén augusztusban például a számlák 99,2 százalékát egyenlítették ki. A szociálisan rászorulók és rokkantak számára a városi költségvetés fizeti a szemétkihordást, azok pedig, akik jelentősebb összeggel tartoznak a szolgáltatásért, megállapodhatnak a közvállalattal a részletekben történő törlesztésről.
Gyakorlatilag nincsen olyan ház a városban meg a környező falvakban, amelyből nem vinnék el a szemetet, így voltaképpen nincs mit eldobni. A köztisztaság fönntartása közös feladat: a közterület-fenntartás jó szervezettsége, és a lakosság lelkiismeretes hozzáállása egyaránt szükséges hozzá.
Fölösleges a természetben illegális szeméttelepekre hordani a hulladékot, amikor azt a Čistoća mindenképpen a háztól elszállítja. Korábbról megmaradtak viszont az illegális szemétlerakók. Egyik legcsúfabbat, a Csonoplya és Nemesmilitics közöttit idén fölszámolta a közvállalat, a terület tavaszra teljesen új köntöst kap a város és a Tijana Jurić Alapítvány támogatásával. A következő lesz a Monostorszeg és Bezdán közti szeméttelep szanálása, ami száz méterre sincs az UNESCO védelme alatt álló Felső-Duna mente különleges természeti rezervátum határától. A szeméttelep megszüntetésének tartós megoldást kell nyújtania, hiszen se a monostorszegieknek, sem a bezdániaknak nincs többé okuk fölösleges dolgaikat az erdőbe hordani. A közvállalat számba vette a többi illegális szemétlerakót is, amelyek szanálásához a következő években összesen 420 millió dinárra lenne szükség. Zombor város az állami földek bérletéből befolyt összegből idén 10 millió dinárt juttatott a közvállalatnak, hogy a mezőgazdasági művelés alatt álló parcellákról takarítsa el a szemetet.
A kóbor állatok befogása és elhelyezése is ennek a közvállalatnak a feladata. Az újonnan épített állatmenhely januárban megkapta az összes szükséges engedélyt, ennek ellenére jelenleg is sok a kicsapott eb a város utcáin. A befogott állatok csipjeinek leolvasásából kiderült, hogy a jószágok 99 százalékának volt gazdája, aki ráunt a házi kedvencre és kitette az utcára. Így a kóbor kutyák számának csökkentésére az állattartók lelkiismeretességére van szükség. A Čistića igyekszik új gazdát találni a kutyáknak. Ha ez nem sikerül, a törvény értelmében addig kell gondozni őket a menhelyen, amíg természetes úton ki nem múlnak. Tekintettel, hogy életkoruk 12-13 év is lehet, a kapacitások csak lassan ürülnek, újabbaknak már nincsen hely. Jelen pillanatban egyedül a menhely bővítése jelenthetne megoldást.
A közvállalat hulladékválogatóval is rendelkezik, amelyben a korábbival szemben nem válogatják külön szín szerint a PET-palackokat, hanem keverten továbbítják azokat az újrahasznosítóknak. Így csökkenthették az ott dolgozók létszámát, ugyanakkor tavalyhoz képest 20 százalékkal növekedett a termelékenység. A hulladékválogató napi átlagban kétezer kilogramm újrahasznosítható csomagolóanyagról gondoskodik a fölhasználók számára.