2024. április 20., szombat

Vihar után

Fákat döntött ki a szél

A vasárnap délután és kora este tapasztalt viharos időjárás Szabadka Város területén több helyszínen okozott kisebb-nagyobb károkat. A palicsi hidrometeorológiai állomás adatai szerint a szél legnagyobb sebessége a másodpercenkénti 24,1 méter volt, ami átszámolva óránként körülbelül 86 kilométeres sebességet jelent.

Palics központjában a gyógyszertár mögötti lakórészre dőlt egy fa (Fotó: Gergely Árpád)

Palics központjában a gyógyszertár mögötti lakórészre dőlt egy fa (Fotó: Gergely Árpád)

Ez a szélsebesség már elegendőnek bizonyult ahhoz, hogy fákat döntsön ki, és ezáltal fennakadásokat okozzon a forgalomban. Ami a lehullott csapadék mennyiségét illeti, elmondhatjuk, hogy vasárnap 4,8 milliméter eső esett.

Hajdújárás határában, a Királyhalma és Horgos felé vezető útra dőlt egy hatalmas méretű fa, ami egy időre teljes egészében megbénította a forgalmat. A fának az útra eső részét csakhamar eltávolították, így a forgalom normalizálódott. Hétfőn már csak a növény törzse volt látható a helyszínen, ám már ebből és a kisebb gallyak mennyiségéből is következtetni lehet a fa méreteire. A helyi közösségtől kapott információink alapján egyéb, anyagi károkat okozó esetről nem érkezett bejelentés.

Csantavéren a Tito marsall utca és a Zentai út sarkán lévő öreg fűzfa dőlt ki. Az illetékesek még vasárnap délután felaprították a fát, amelynek elszállítására hétfőn délelőtt került sor. Gregus Katalin, a helyi közösség titkára lapunk kérdésére elmondta, nagy károkról nem érkezett bejelentés, csupán a villanyhálózatban álltak elő kisebb problémák.

A palicsi Terasz tetőszerkezetének egy részét tépte le a szél (Fotó: Gergely Árpád)

A palicsi Terasz tetőszerkezetének egy részét tépte le a szél (Fotó: Gergely Árpád)

Palicson több helyszín esetében beszélhetünk viharkárokról. A férfistrandnál lévő Terasz kávézónak elsődlegesen a tetőzete sérült meg, aminek egy részét a viharos erejű szél leszakította, ugyanakkor a légmozgástól nem védett részen ablaküvegek törtek ki, és az ott lévő székeket, palackokat, ládákat is elsodorta a szél. Hétfőn délelőtt megtörtént a törmelékek eltakarítása, és ottjártunkkor éppen egy tehergépjárműre pakolták fel a még ott lévő bútorokat. A Palics központjában, a Víztorony közvetlen közelében lévő épületre vasárnap este 19 órakor dőlt rá egy juharfa. Az épület két különálló részből áll, amelyek közül az egyik lakóépületként funkcionál, míg a másikban a Szabadkai Gyógyszertár palicsi fiókja működik. Újságírói kérdésre Kovács Tóth Valéria, a gyógyszertár főnöke, aki a lakórészben él, elmondta, először csak egy hangos reccsenést hallottak, majd később észlelték, hogy a fa a házukra dőlt. A fától csak a lakórészben keletkeztek károk, a tetőn, a kéményen, egy részen a plafon is leszakadt, valamint a kerítés is megsérült. Az épületet azonnal áramtalanították. A balesetről értesítették a Park Palics közvállalatot. A gyógyszertár biztonsági okokból hétfőn zárva volt, de kedden már a megszokott munkaidőben tart nyitva. A hírek szerint a palicsi parkban több fa is kidőlt a viharos erejű szél hatására.

A kidőlt fa törzse Hajdújáráson (Fotó: Gergely Árpád)

A kidőlt fa törzse Hajdújáráson (Fotó: Gergely Árpád)

Mindezek mellett azt is el kell mondanunk, hogy a szél nagy mennyiségű levelet, ágat, gallyat szakított le mindenhol a fákról, sok bosszúságot okozva ezzel a polgároknak. Az előrejelzések alapján az elkövetkező időszakban nem kell hasonló jelenségtől tartanunk, hisz az előttünk álló napokban hideg, ugyanakkor napos vagy enyhén felhős időjárásra van kilátás.