2024. április 19., péntek
BIRKÓZÁS

A zentaiak kihasználták a gyérebb mezőnyt

Nem ez volt a legjobb Nikola Vukov-emlékverseny

A megszokottnál és a vártnál is sokkal kevesebb gyerek érkezett Zentára a 27. alkalommal megrendezett Nikola Vukov-emlékversenyre, pedig a torna keretében tartották meg a III. vajdasági kupát a kadétok és az U15-ös korosztály számára is. A megmérettetésre négy országból (Szerbia, Magyarország, Szlovákia, Csehország) 143 versenyzője érkezett 17 klubból, s hogy például a horvátok vagy a boszniaiak – és számos magyar csapat – távolmaradásának mi a pontos oka, azt nem tudni, de nyilván ez a dátum sok egyesületnek nem fér már bele a versenynaptárába.

Pék és Berkec ádáz küzdelme (Gergely Árpád felvétele)

Pék és Berkec ádáz küzdelme (Gergely Árpád felvétele)

Ezt a tényt ügyesen használták ki a hazai versenyzők, akik apait-anyait beleadva küzdöttek a legfényesebb éremért, s végül látványos győzelemsorozattal meg is nyerték korosztályukat, súlycsoportjukat. Itt emelhető ki Pék Zalán, aki kemény finálét vívott klubtársával, Berkec Dániellel, aki vezetett is ellene, de Zalán türelmesen harcolt, lassan-lassan kihasználta a termete adta lehetőségeit, és végül igen szoros csatában nyert. Korcsoportjában birkózott még a Zenta csókai reménysége, Kónya Ádám is, de neki ezúttal nem jelentettek komoly ellenfelet a riválisok, akiket pillanatok alatt két vállra fektetett. Kiemelhető még a magyarkanizsai Rekecki Botond okos és Surányi Martin célratörő birkózása, valamint az, hogy Pintér Áron a szó szoros értelmében vérét adta az aranyért, mert a tust megelőző dobása közben összekoccant a feje az ellenfelével, s mire a bíró lefújta a meccset, Áron fejéről már csorgott a vér.

Az emléktorna legjobbjai

Az emléktorna legjobbjai

Ebben a kicsit csonka mezőnyben is volt tehát mit látni, de nagyon zavaróan hatott, hogy kihangosítás nélkül sem a versenyzők, a nézők pedig pláne nem hallották a bírók rikácsolását a soron következő páros neveivel, így csak találgathatták, ki mikor lép szőnyegre. Megengedhetetlen hibák az ilyenek, főleg azért, mert a zentaiaknak nagy tapasztalatuk lehet a legnagyobb tornájuk megszervezésében, de ezen a versenyen az volt az érzése az embernek, hogy nincs gazdája ennek a hagyományos tornának, mert sem a vendégek fogadásánál, sem a díjátadásnál – de a torna közben sem – nem láttuk a klub vezetőségét, s a névadó családja sem tartotta fontosnak, hogy legalább a különdíjat ők adják át. A magyarkanizsaiak példáján láthatjuk, hogy számos helyi cég hajlandó még áldozni az ilyen rendezvényekre, csak a pénz után kell járni, és akkor nívósabb versenyt lehet szervezni. Remélhetőleg ezt a zentaiak is megszívlelik jövőre, s odafigyelnek arra, hogy ez a torna visszakapja régi fényét, és a nagyszerű sportcsarnokot kihasználva egy valóban rangos utánpótlástornát rendeznek.

Katona Ádám pörgeti magyar ellenfelét

Katona Ádám pörgeti magyar ellenfelét

A legjobb hazai versenyzők: Dedić Lazar (Soko) és Rekecki Botond (Potisje). A legjobb külföldi versenyzők: Józsa Atilla (Cegléd) és Torda Regő (Dorog). A legjobb zentai versenyző: Kónya Ádám (Zenta). A torna legjobb versenyzője: Pék Zalán (Zenta). A Vukov család különdíja: Surányi Martin (Zenta).

Győztesek, gyermek korosztály, 2008–2009-ben született birkózók, 25 kg: Žaček Roman (Hodonín). 27 kg: Kovács Edvin (Dorog). 38 kg: Torda Regő (Dorog). 45 kg: Görög Zalán (Dunaharaszti). 2006–2007, 31 kg: Dedić Lazar (Soko). 33 kg: Józsa Atilla (Cegléd). 35 kg: Pék Zalán (Zenta). 38 kg: Paróczi Rajmond (Spartacus). 41 kg: Mizsei Ádám (Cegléd). 45 kg: Kónya Ádám (Zenta). 50 kg: Nagy Bakos Lóránt (Proleter).

Pionírok II., 2004–2005-ben születettek, 31 kg: Stajin Jovan (Soko). 35 kg: Berkec Dejan (Zenta). 41 kg: Rekecki Botond (Potisje). 44 kg: Tóth Csaba (Zenta).

U15, 2002–2003-ban született birkózók, 40 kg: Zonai Zsolt (Zenta). 44 kg: Göblös István (Zenta). 52 kg: Losonc Szabolcs (Potisje). 60 kg: Ágoston Dávid (Zenta). 70 kg: Rekecki Bálint (Potisje). 75 kg: Mosó Bálint (Potisje). 85 kg: Vuković Mario (Hercules).

Kadétok, 2001–2002-ben született birkózók, 46 kg: Pócs Előd (Hercules). 54 kg: –. 63 kg: Olujić Aleksandar (Soko). 76 kg: Surányi Martin (Zenta). 100 kg: Tacsi Krisztián (Spartacus).

Juniorok: 1997–2000-ben született birkózók, 60 kg: Török Tamás (Cegléd). 67 kg: Katona Ádám (Zenta). 72 kg: Saulić Slobodan (Zenta). 77 kg: Kovács Béla (Cegléd). 82 kg: Pintér Áron (Zenta). 96 kg: Csermák Krisztián (Fruškogorac).

Lányok: 2006–2007-ben születettek, 38 kg: Kollár Alekszandra (Dorog). 2003–2005-ben születettek, 62 kg: Fábián Orsolya (Potisje).

A vastag betűvel nyomtatott súlycsoportokat pontozták a vajdasági kupa keretében.