2024. március 28., csütörtök

Meghiúsult az alkotmánymódosításról szóló értekezlet

A szakmai szervezetek képviselői elhagyták a nyilvános vita helyszínét

A Szerbiai Bírók Szövetsége és a Szerbiai Közvádlók Egyesületének képviselői ma elhagyták az igazságügy reformjáról szóló ötödik értekezletet, mert szerintük az illetékes minisztérium kerüli a vitát, és figyelmen kívül hagyja az elsődleges témát, miszerint a tanácskozás célja az igazságszolgáltatás függetlenségének kiharcolása.

Tanja Miščević: Mégsem készül el a törvényjavaslat az idén (Fotó: Ótos András)

Tanja Miščević: Mégsem készül el a törvényjavaslat az idén (Fotó: Ótos András)

A kerekasztal-beszélgetést az igazságügyi rendszer reformjáról és az alapvető jogokról szóló 23. és a jog érvényesüléséről, a szabadságról és a biztonságról szóló 24. uniós tárgyalási fejezet kapcsán tartották meg Újvidéken. Az értekezletet Tanja Miščević, az EU-s csatlakozási tárgyalásokat folytató küldöttség vezetője, Žarko Stepanović, a szerb kormány civil szektorral megbízott irodájának vezetője, valamint Čedomir Backović igazságügyi segédminiszter nyitotta meg.

Az európai uniós csatlakozási tárgyalások folytán a tervek szerint az év végéig módosult volna az alkotmány, erre azonban az idén nem kerül sor – jelentette be Tanja Miščević, a csatlakozási tárgyalásokat folytató küldöttség vezetője.

A Szerbiai Bírók Szövetségének képviselői azt nehezményezik, hogy egészen 2014 óta nem került sor az alkotmánymódosítási javaslat létrehozására, és hogy az illetékes minisztérium továbbra is azokra a mechanizmusokra összpontosít, amelyek főként a hatalomtól függnek. A szövetség képviselői úgy vélik, hogy a minisztérium nem tette lehetővé a folyamatban résztvevő szervek közös megbeszélését. Az egyéb állami szervek, az igazságügyi tanácsok, bíróságok, valamint ügyészségek dialógusát hiányolják a szövetség képviselői.

Čedomir Backović igazságügyi segédminiszter kiemelte, hogy az év végéig mindenképpen kikristályosodnak az új alkotmány céljai, amelyek között a következők szerepelnek: a polgár alapvető joga a  törvényes ítélethozásra és hogy minden esetben hatékonyan, belátható időn belül teljesüljön a döntéshozatal. Hogy mindez megvalósulhasson, a döntéshozóknak is felelősséggel kell viszonyulniuk a munkájukhoz, vagyis szakszerűen és pártatlanul kell eljárniuk minden egyes ügyben – véli Čedomir Backović. Hozzátette, hogy a legfőbb cél, hogy az alkotmány alapján felelősségre lehessen vonni az ítélethozókat azon esetekben, amelyekben nem járnak el a fent említett követelmények szerint.

Az értekezleten elhangzott, hogy az új törvénynek stabilnak kell lennie, de nem maradhat el az új jogi és a jelenkor kihívásainak követelményeitől.

Az újvidéki kerekasztal-tanácskozás előtt márt tartottak értekezletet, az elsőt Belgrádban, majd Kragujevacon és Nišben. A következő összejövetelre november 15-én kerül sor, ismét Belgrádban.