2024. március 29., péntek

Új szivattyú a zentai szennyvíztisztítóban

A magas tiszai vízállás sem jelent akadályt

Ceglédi Rudolf zentai polgármester elmondása szerint az önkormányzati és pályázati forrásokból megvásárolt berendezéssel befejezték a szennyvíztisztító hálózat átemelő szivattyúállomását. Eredetileg ugyanis, a pumpaállomás kiépítésekor három ilyen berendezést terveztek: két nagy és egy kisebb kapacitású szivattyút, amelyek közül most építették be a második nagy teljesítményű berendezést. A beruházás értéke 9 millió dinár volt, ebből 6 milliót a tartományi mezőgazdasági titkárság biztosított, a hiányzó összeget az önkormányzat különítette el. Ezzel még biztonságosabbá tették a csatornahálózat működését, mert magas vízállás esetén le kell zárni a töltésnél lévő zsilipet, a szivattyúknak pedig ekkor kell átemelniük a folyóba a megtisztított szennyvizet.

Fotó: Horváth Zsolt

Fotó: Horváth Zsolt

Az elmúlt időszakban a szennyvíztisztító területén kicserélték az úgynevezett durvarácsot is, amely a szilárd hulladékot szűri ki a befolyó szennyvízből. A szennyvíztisztító a mintegy 2,5 millió dináros beruházást önerőből valósította meg, ezenkívül rendszeresen végzik a különböző karbantartási munkálatokat is – mondta el Korponai Tibor, a telep műszaki igazgatója.

A szennyvíztisztító másodpercenként mintegy 2000–2500 liter vizet tud felvenni. Ezt megtisztítják és utána a Tiszába juttatják.

Az osztrák kormány támogatásából kiépült zentai szennyvíztisztítót 2006 végén helyezték üzembe, azóta mintegy 86 százalékban tisztítják meg a város szennyvizét.

A szennyvíztisztító kiépítése egyébként a nyolcvanas évek végén került be Zenta városrendezési tervébe, a munkálatok kezdete szinte egybeesett az akkori Jugoszlávia felbomlásával, és a háború miatt félbemaradt a folyamat. Néhány évre rá a községi vezetőség magyarországi közvetítőn keresztül egy német berendezés leszállítására szerződött le, de ez az üzlet is kudarcba fulladt. Az időközben elkezdett munkálatok csak 2004-ben folytatódtak, amikor az osztrák kormány 800 ezer euró adományt ajánlott föl a beruházás befejezésére, ebből és saját forrásból épült ki két fázisban a szennyvíztisztító.