2024. március 28., csütörtök

Új szabadidő- és sportközpont épül Topolyán

A napokban megkezdődött a termálkút fúrása a lebontott Vénusz szabadidőközpont területén

A termálkúttal megteremtődnek egy új fürdő- és sportkomplexum kialakításának a feltételei. A tervek szerint jövőre megkezdik a hárommedencésre tervezett komplexum felépítését az épülő új stadion közvetlen szomszédságában. Egy termálvizes, egy hideg vizes nagy sportmedence és egy gyermekmedence épül, és a létesítmény fűtésére is felhasználható majd a termálvíz.

Kislinder Gábor polgármester a munkálatok helyszínén a munkatársaival (Fotó: Tóth Péter)

Kislinder Gábor polgármester a munkálatok helyszínén a munkatársaival (Fotó: Tóth Péter)

Topolyán, a lebontott Vénusz szabadidőközpont helyén zajlanak a munkálatok. Kislinder Gábor polgármester pénteken a helyszínen járt munkatársaival és lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy tulajdonképpen két kútnak a fúrása kezdődött meg. A termálvizes kút csaknem 500 méter mélységig hatol, ahol a mélyben még 40 fokos termálvíz lelőhelye van, és a víz a felszínre hozva is 36-37 fokos lesz. Ezt a meleg vizet az ott tervezett fürdőkomplexum medencéjének feltöltése mellett az objektum fűtésére is fel lehet majd használni, de más objektumok fűtése is megoldhatóvá válik. A másik kút 120-130 méterről hideg vizet biztosít majd a komplexum ellátására. Tervben van egy gyermekmedence kialakítása is és a tágabb értelemben vett komplexum keretében, és jövőre megkezdik az új stadion építését is. A kutak fúrása 25 millió dinárba kerül, a pénzt a költségvetés eszközeiből különítettek el. A teljes komplexum tervezése és kivitelezése már a jövő év elején megkezdődhet. Most a versenypályázaton nyertes kivitelezőnek 45 munkanap alatt el kell végeznie a munka első szakaszát. A polgármester azt is elmondta, hogy a terveket akkor véglegesítik, amikor meglesz a már üzemelő kútból kinyert termálvíz analízise is, hogy a komplexum vízzel érintkező elemei olyan anyagokból készüljenek, melyek nem rozsdásodnak a víztől. A föld mélyében megbúvó meleg vizet Kislinder szerint a későbbiekben egyéb környékbeli létesítmények, üvegházak fűtésére is fel lehet  használni. Emellett, az előzetes vizsgálatok alapján, a termálvíz jótékony hatása frissítő fürdőként is élvezhető majd, de számos gyógykezelés alapjául is szolgálhat. A hidrokarbonátos vizű termálvíz 5 g/l oldott anyagot tartalmaz, a többi között sót, szulfátot és jódot is. A közelben található az 1970-es években fúrt kút, egykori Vénusz ellátását is ebből szolgáltatták, sajnos már nem használható, és nem is újítható fel költséghatékonyan, ezért döntöttek az új kút fúrása mellett.

A munkálatok szakmai felügyeletével az újvidéki Tehnoproing céget bízták meg. A cég szakembere, Stanislav Milosavljević geológus elmondta, hogy a csaknem 500 méter mélyen található termálvíz feltehetően az egykori Pannon-tenger viszonylag fiatal, 5 millió éves maradványa, ezért a víz részben megőrizte tengervízjellegét. Vladimir Lazić, a kivitelező leštanei Hidrogeo Centar felelős vezetője elmondta, hogy a termálkút kapacitása másodpercenként 10 liter lesz. Jelenleg két műszakban kilencen dolgoznak, és bízik abban, hogy ilyen tempóban be tudják tartani a munka elvégzéséhez meghatározott 45 napos határidőt.