2024. április 25., csütörtök

Halottak napja előtt

Helyhiány a szabadkai temetőkben – Növekszik a hamvasztás iránti igény

Október vége, november eleje a nyugati kultúrában hosszú idő óta a halottakra való emlékezés jegyében telik. Az emléknapot vagy napokat többféleképpen nevezzük, és tájegységtől függően különböző szokások kötődnek hozzá, de mindenütt ez az az időszak, amikor az ittmaradottak meglátogatják elhunyt hozzátartozóik sírját. Különös hangulat lengi be ilyenkor a temetőket.

Vidékünkön november elsején és másodikán a Mindenszentek ünnepével egybekötve emlékezünk meg a halottainkról. Ezt megelőzően minden sírt rendbe tesznek, hogy méltó módon várják az emlékezés napját. Ez az időszak a virágüzletek, temetkezéssel foglalkozó vállalatok szempontjából nagy odafigyelést igényel.

A szabadkai Temetkezési Kommunális Közvállalat 28 temetőt koordinál. Ez a szám a tavalyi évben növekedett meg, miután egy városi rendelet értelmében több temető is az irányításuk alá került. Hat helyszínen, Nagyfényen, Újzsedniken, Csantavéren két helyen, valamint Dusanovón és Meggyesen a Komval vállalat végzi a szolgáltatást a Temetkezési Közvállalat nevében. A halottak napjára való készülődéssel és a vállalat munkájával kapcsolatban kerestük fel Vesna Prčićet, a Temetkezési Közvállalat igazgatóját.

Hogyan készülnek a halottak napjára?

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

– Az idei évben is körültekintően készülünk mind a halottak napjára, mind az ortodox hívők által egy héttel később tartott emléknapra. Minden temetőben lekaszáltuk a füvet, összegyűjtöttük a szemetet. Meg vagyok róla győződve, hogy elsején, másodikán és tizenegyedikén mindannyian meglátogatunk legalább egy temetőt. Mi csakúgy, mint a korábbi években, az idén is nagy számú látogatót várunk. Ezeken a napokon a temetőkapuk már öt órától nyitva lesznek, azzal, hogy a vállalatunk munkásai 5 és 7 között még egyszer összegyűjtik a hulladékot, de hét órakor megáll minden munka, és tulajdonképpen megkezdődik a sírok látogatása. A temetők 21 óráig lesznek nyitva, mivel a látogatók igen sok helyen gyertyát gyújtanak, amit utána otthagynak, emiatt sokan előszeretettel sétálnak a sötét temetőben. A temetőcsőszök 22 óráig lesznek a temetőkben, és a polgárok nyugodtan fordulhatnak hozzájuk, amennyiben kérdésük vagy észrevételük van. Az üzleteink 13 óráig nyitva tartanak, mivel sokaknak csak a temetőbe érkezve jut eszükbe, hogy más sírokra is kell virágot vagy gyertyát vinniük. Elsején temetések sem lesznek, míg másodikán minden megy a megszokott módon. Az ünnepek előtt az idén is meghirdettük a jelen pillanatban is folyamatban lévő akciónkat, amely a fából készült fejfák, keresztek felújítására vonatkozik. Mindenki, aki fel szeretné újítani a síremléket, jelentkezhet a helyszínen a temetőcsősznél vagy a központi üzletünkben. Az igénylőnek csak a fa árát kell kifizetnie, míg a betűket és a felhelyezésüket ingyenesen elvégezzük. Ugyanakkor azt is jelezni kell, hogy az ügyfél személyesen szeretné-e elhelyezni a jelzést, vagy esetleg a csősszel helyeztessük ki a sírra.

Hallhattunk arról, hogy helyhiánnyal küszködnek a temetőkben. Sikerült-e megoldást találni a problémára?

– Bizonyos helyszíneken valóban problémáink vannak. Négy évvel ezelőtt a palicsi temető bővítésére mutatkozott nagy igény, mivel elfogytak a helyek. Mára ezen temető területét jelentősen megnöveltük, és csakhamar átadjuk a rendeltetésének. A jelen pillanatban folyamatban van a közbeszerzés a halottasház kiépítésére, mivel új halottasházra is szükség mutatkozott. A sándori temető esetében egy új temetőt nyitottunk, és a polgárok tapasztalhatták, hogy a sétaerdei temetőt is kibővítettük. Fontos megjegyezni, hogy a helyi közösségekben található temetők esetében nincs ilyen gondunk, a helyhiány elsősorban a városi temetőkben okoz gondot. A kéri és a Zentai úti temetőben még rendelkezünk szabad helyekkel, de a Bajai útiban már sürgősen megoldást kell találnunk a problémára. A megoldásra van lehetőség, de mindenféleképpen szükségünk van az alapító, vagyis Szabadka Város segítségére a szabad területek megszerzésében.

Van arra lehetőség, hogy az elhagyott sírok, kripták helyét új bérlőknek juttassák?

Vesna Prčić (Fotó: Benedek Miklós)

Vesna Prčić (Fotó: Benedek Miklós)

– Amíg egy-egy család fizeti az illetéket, amit a polgárok leginkább adónak neveznek, addig úgy tekintjük, hogy a sírnak van használója, és van, aki gondját viselje. Ez az illeték fontos, hisz ebből fedezzük a temetők karbantartási költségeinek nagy részét. Amikor a bérleti idő lejár, és a család nem fizeti meg a hosszabbításhoz szükséges illetéket, a vállalatnak jogában áll rendelkeznie az adott sírhellyel. Kapcsolatba lépünk a bérlőkkel, figyelmeztetjük, hogy lejárt a bérleti idő, illetve jelezzük a következményeket, amik a fizetési kötelezettség elmulasztásával járnak. Amennyiben a bérlő nem tesz eleget a felszólításnak, a területet rendbe tesszük, és új bérlőknek adjuk ki. Ez egy nehéz folyamat, mivel az is előfordulhat, hogy nem olyan családról van szó, amely azért nem viseli gondját a területnek, mert az utódok már nem itt élnek, vagy nincsenek is, hanem ennek oka sok esetben, hogy nehéz anyagi körülmények között élnek. Ez esetben igyekszünk valamilyen megoldást találni a helyzetre. Fontos elmondani, hogy az elmúlt hét év során egyszer sem került sor kripták licitációjára, hisz eddig mindig találtunk más megoldást a problémákra.

BERUHÁZÁSOK A SZABADKAI TEMETŐKBEN

A szabadkai Temetkezési Közvállalat az idei évben 12 millió dinárt fordított a temetők és a felszereléseik fejlesztésére, tudtuk meg Vesna Prčićtől.

A szabadkaiak ezeket a fejlesztéseket nem mindig veszik észre, hisz olykor egészen kis beruházásokról van szó, járdák kiépítéséről, különböző áthelyezésekről. Az idei évben a temetőkben több falat húztak fel, amelyek esetenként a szemeteseket hivatottak eltakarni. A Zentai úti temetőben áthelyezték a szemetest, ami korábban szinte a temető kellős közepén volt, és akadályozta a Vergődő madár szobrával fémjelzett emlékműhöz való odajutást. Ugyanakkor azt is el kell mondani, hogy első ízben sikerült feltérképezni egy temetőt. A Sétaerdő mellett lévő szerb temető térképe teljes egészében digitalizálva lett, ami a hónap végén felkerül a közvállalat honlapjára. Ennek segítségével az elhunyt vezetékneve alapján könnyen kikereshető lesz az adott személy sírhelye, és egy kattintással elérhetők lesznek az elhunyt adatai, látható lesz a gyászjelentése és az emlékmű fényképe. Ez a világon már bevett gyakorlat, hisz megkönnyíti a tájékozódást a temetőben. Mindez a Szabadkai Szerb Pravoszláv Egyházközséggel együttműködve készült el.

Növekszik-e a hamvasztás iránti igény? Szabadkán van-e lehetőség az urnák elhelyezésére?

– Igen, a hamvasztás iránti igény egyértelműen növekszik. Szabadkának nincs saját krematóriuma, ezt a szolgáltatást leginkább Újvidéken vagy ritkábban Belgrádban végzik. A hamvasztás esetében a polgárnak még életében nyilatkoznia kell arról, hogy halála után hamvasszák el. Sajnos az utóbbi időben egyre több idős személy marad magára, és az utódok sokszor döntenek az elhamvasztás mellett. Erre is van lehetőség, sőt az is megtörténik, hogy az urnát sem hozzák vissza Szabadkára, hanem Újvidéken helyezik el, vagy a hamvakat szétszórják az emlékezés kertjében. A számokat követve, reményeink szerint a közeljövőben Szabadkán is lehetőség lesz az urnák elhelyezésére vagy a hamvak szétszórására. Jelenleg Szabadkán egy kolumbárium található, és az is szokássá vált, hogy az urnákat sírba vagy kriptába temetik el, illetve arra is van lehetőség, hogy a sírokon lévő emlékművekre egy olyan részt építsenek, ahova biztonságosan elhelyezhetik az urnát.