2024. március 29., péntek
TITEL

Egyéves a magyar művelődési központ

Titelen egy éve nyílt meg a magyar művelődési központ. Az egykori állami gyógyszertár felújított épületében a vidék magyarsága lehetőséget kapott arra, hogy közösségi életet teremtsen magának, hogy ápolja anyanyelvét, hagyományait, megélje a magyarságát. A jubileum megünneplésére kicsinek bizonyult a központ székhelye, így a helybeli szálloda nagytermében tartották meg.

A több mint ötezer lakosú Titelen hatszáz magyar él. Az utcán azonban már csak elvétve hallani, hogy valaki magyarul beszél. Anyanyelvi oktatás híján a fiataloknak nem könnyű megőrizni a magyarságukat. A Titeli Magyar Művelődési Központ egyik legfontosabb célja az, hogy a helyi családokba visszakerüljön a magyar szó. Nem véletlen, hogy magyar nyelvtanfolyam indításával kezdődött a központ munkája. Ahogy Latinkić Magda, a központ elnöke mondta, nehéz összehozni egy korosztályhoz tartozó nagyobb számú gyereket. Az is gondot okoz, hogy nincsen helyben élő magyartanár. Ennek ellenére ezt a tevékenységüket tartja a továbbra is a legfontosabbnak. Ha minél többen beszélnek Titelen magyarul, akkor utána minden egyéb könnyebben fog menni.

A szombat esti ünnepségen jelen volt Vesna Knežević, a KKT elnöke, az egybegyűlteket köszöntötte Pásztor Bálint, a VMSZ parlamenti frakcióvezetője is.

– Minden magyar számít. Nagyon fontos az, hogy itt, Titelen is ápolják magyarságukat az emberek. Több mint kétszázan vannak itt ma este a magyar művelődési központ évfordulója alkalmából szervezett ünnepségen. Azt mondják a helyiek, hogy nagyon régóta nem voltak annyian magyarok itt, Titelen egy légtérben, egy teremben. A magyar művelődési központnak köszönhetően a magyarok gyakorolhatják az anyanyelvüket, ápolhatják kultúrájukat, újratanulhatnak magyarul azok, akik esetleg már elfelejtettek, vagy a fiatalok, akik nem tanultak meg – mondta Pásztor Bálint.