2024. március 29., péntek

Drágul az ivóvíz az adai tanyavilágban

A kommunális közvállalat veszi át a hálózat üzemetetését a falvakban

Az adai tanyavilág falvaiban, vagyis Törökfaluban, Valkaisoron és Völgyparton novembertől a törökfalui helyi közösségtől a Standard Kommunális Közvállalat veszi át a vízhálózat működtetését az idevágó törvény és a köztársasági kommunális felügyelőség utasítása alapján. A közvállalat igazgatója, Milan Popov elmondta, hogy mindez összességében 1500 falusi lakost érint, akiknek az eddigieknél többet kell majd fizetniük az ivóvízért, valamint lesznek kisebb költségeik a vízóra beszereltetése és hitelesítése miatt.

– November elsejétől átvesszük a falusi kutakat és vízhálózatot. Az embereknek el kell fogadniuk, hogy a közvállalatot nem a rossz szándék vagy a meggazdagodási vágy vezérli, hanem ez a törvényes kötelezettségünk – magyarázta Milan Popov. – A kommunális tevékenységről szóló törvény értelmében a lakosság, a gazdaság és az intézmények ivóvízellátását egyedül kommunális közvállalat végezheti. Az elmúlt időszakban ezen kötelezettségünk teljesítését két okból igyekeztünk húzni-halasztani. Egyrészt Ada község új kutakat épített a falvakban, ezért a vízellátással nagyobb gond nem volt. Másrészt a szolgáltatás díja miatt, mivel a falvakban sokkal olcsóbb volt a víz, mint Adán vagy Mohon. Az utóbbi helyeken egy köbméter víz 35 dinárba kerül, a falvakban viszont ugyanez 10–20 dinárba. Viszont két éve a köztársasági kommunális felügyelőség kötelezett bennünket a vízellátásról szóló községi határozat módosítására. Ebben azt állt, hogy a Standard végzi Adán és Moholon az ivóvíz-szolgáltatást. A felügyelőség meghagyta, hogy ezt ki kell terjeszteni Ada község egész területére. Egy hónappal ezelőtt ismételten a községben vizsgálódott a felügyelőség, ezért ezt az ügyet tovább nem halaszthatjuk – nyilatkozta az igazgató.

Milan Popov szerint időigényes és költséges feladat lesz a Standard közvállalat számára a kutak és a vízhálózat átvétele, hiszen ehhez biztosítani kell a szükséges dokumentációt, kezdve a vízügyi engedély megszerzésétől a vízkitermelési jogig. Emellett a lakosságnak is lesznek kiadásai.

– A lakosok 60–70 százaléka már rendelkezik vízórával. Ezeket átvesszük, mert a törvény értelmében a hálózat a Standard tulajdonát képezi, amely a vízaknában lévő utolsó áteresztőcsapig terjed a vízórával együtt. Ezeket a vízórákat hitelesítenünk kell, mert a többségük nincs hitelesítve. A lakosoknak emiatt lesznek költségeik, de a legjelentősebb kiadást számukra az ivóvíz árának az emelkedése jelenti majd. Akiknek nincs vízórájuk, azoknak a Standard a legrövidebb időben belül igyekszik azt beszerelni – közölte az igazgató, aki megjegyezte, hogy a falusi lakosságnak kezdetben biztosan nagy sokkot jelent, hogy ezentúl egy köbméter vízért 35 dinárt kell fizetni. Viszont kiemelte, hogy a környéken Ada községben a legolcsóbb az ivóvíz, utána Magyarkanizsa következik 51 dináros árral. Az igazgató elmondta, hogy a szerb kormány 2016-os vízgazdálkodási stratégiája szerint az elkövetkező 4-5 évben az országban egységes vízárat kell megállapítani, amely köbméterenként 1,35 euró, vagyis 160–170 dinár lenne. Ezzel összhangban fogadta el az adai képviselő-testület a közvállalat középtávú fejlesztési tervét, amelyben szerepel az ivóvíz árának emelése a 2018-as évtől. Az igazgató szerint, ha ez megtörténik, akkor 40,7 dinárba kerülhet egy köbméter víz.