2024. április 18., csütörtök
KREATÍV PERCEK

Ötletterv kidolgozása

Mielőtt hozzáfogna otthona, irodája, egyszóval környezete megtervezéséhez, kérje ki lakberendezőnk tanácsát! Olyan ötleteket és megoldásokat kaphat tőle új rovatunkban, amelyeket csak tapasztalt szem lát. Még akkor is, ha csak kisebb átalakítást tervez, stílust vagy bútort szeretne váltani, és kissé elbizonytalanodott a hatalmas kínálat láttán, vagy netán nem is tudja, hogyan fogjon hozzá…

A lakberendezési folyamat egy helyszíni felméréssel kezdődik, ahol felmérjük, mi rejlik az átalakítandó, illetve a berendezésre váró lakásban. Nem mindig van pontos, eredeti tervrajz, vagy az is lehet, hogy nem úgy lettek kialakítva a belső terek, ahogyan az a tervben szerepel. Ez a folyamat akkor lesz eredményes, ha jó az összhang a lakástulajdonosok és a tervező között, legfontosabb tehát a bizalom, mivel nagyon sok intim részletet, igényt, szokást meg kell tárgyalni ahhoz, hogy a lakás élhetővé váljon. Vagyis az ötletterv a lakók igényeinek és a lakás fizikai adottságának összekapcsolásával hozható létre.

Az ötletterven még nem készülnek méretek, de már méretarányosan be van rendezve, bútorozva – azt hivatott bemutatni, hogy miként működhet a lakás, amikor már át van alakítva. Ebből a tervből születik a kivitelezési terv, a lakástulajdonos beleegyezése után, és belőle már a kivitelezők tudnak dolgozni, átalakításokat végezni.

Az ötletterven már megvalósul a lakás kedvezőtlen beosztásának jobbá tétele. Például, ha van egy parányi konyha, ám mellette hatalmas folyosó tátong üresen, kihasználatlanul, és azt át lehet formázni, statikailag kiegyenlíteni, akkor a konyha javára hozhatunk bizonyos pozitív döntéseket.

Lényeges dolog, hogy milyen, mekkora bútorelemeket tervezünk a helyiségekbe. Mennyi ruhánk van és mennyi cipőnk. Szeretnénk-e kamrát, s ott mekkora polcrendszerre van szükségünk az ételek tárolásának függvényében, illetve háztartási helyiséget, ahol a mosáshoz-szárításhoz szükséges dolgainkat el tudjuk pakolni, rendszerezni tudjuk, és a munkafolyamat is a megfelelő mederben zajlik majd, ezáltal nem befolyásolva a lakás többi részét.

Fontos kihangsúlyoznom, hogy az ötletterv a munkafolyamatok közben, az előre nem látható problémák miatt, gyakran változhat, ám ez a változás csakis pozitív irányba történhet, a lakás és az ott lakni kívánók javát szolgálja majd.

***

Ha lakberendezéssel kapcsolatos kérdésük van, kérdezzenek, és a lap hasábjain megválaszolom. Leveleiket a szerkesztőség címére küldjék postán (Magyar Szó, 21000 Novi Sad, Vojvode Mišića 1.) vagy e-mailben (tarka@magyarszo.rs). A borítékra írják rá: Segít a lakberendező!