2024. március 29., péntek

Kortárs problémákkal foglalkoztak

Drubina Orsolya és Oláh Tamás drámáit ismerhette meg a közönség az idei Kortárs Vajdaság

A délvidéki magyar színjátszás napja alkalmából szervezett rendezvénysorozat keretében került sor a Kortárs Vajdasági Magyar Szerzők XIV. Felolvasószínházára pénteken Szabadkán, a Danilo Kiš Alapítvány Raktár Klubjában. A szabadkai Népszínház magyar társulat drámapályázatára beérkezett munkákat Radnai Annamária, a Dramaturg Céh elnöke, a Katona József Színház dramaturgja, Gyarmati Kata, a Népszínház magyar társulatának művészeti vezetője és Brestyánszki Boros Rozália, a Népszínház magyar társulatának dramaturgja bírálta el. Döntésük értelmében a drámapályázat győztese Drubina Orsolya és Oláh Tamás lett, az ő drámáit ismerhette meg a közönség. Az idei drámapályázatról Gyarmati Katát kérdeztük.

– Úgy érzem, hogy színvonalas drámákat nyújtottunk a rendezőknek, habár idén kevés szöveg érkezett. Meg is ragadnám az alkalmat, hogy drámaírásra buzdítsam a szerzőket. A bemutatott darabok fiatal szerzők tollából valók és friss témákat boncolnak. A drámapályázaton részt vevő szerzők idén főleg kortárs problémákkal foglalkoztak – hallottuk Gyarmati Katától.

Drubina Orsolya először írt drámát, a címe Sárkányterminál, amelyet Andrej Boka rendezett, a szereplőket pedig Vicei Natália, Ralbovszki Csaba, Pámer Csilla, Greguss Zalán, Körmöci Petronella, Sziráczky Katalin, Mezei Zoltán, Pálfi Ervin és Balázs Áron alakította.

– Nagyon megtisztelő már az is, hogy elolvasták a drámámat. Megilletődtem, amikor színpadon láttam színészek tolmácsolásában. Huzamosabb ideje dolgozok Vajdaságban, de Szegeden születtem. Egy kicsit félve adtam át a szövegemet, mivel ez az első drámám. Egy kortárs nemzetközi drámaíró versenyt működtetek Szegeden, mások szövegeivel sokat foglalkoztam, de eddig sose bátorkodtam arra, hogy magam is írjak egyet. Prózaverseket írok, és egyszer megkeresett Rózsa Teodóra, a szegedi Kövér Béla Bábszínház színésznője, és arra buzdított, hogy írjak felnőtteknek szóló bábmesejátékot. Ezt láthatták a nézők a felolvasószínházon. A darab egy Kis Sára nevű hölgyről szól, aki egy utasterminálban ragad, és nem repülhet el bőröndje lakói miatt. Így például az olló, a reszelő, a laptop, egy acélbetétes öv vagy bakancs, a saját történetével szembesítik őt – fejtette ki Drubina Orsolya.

A másik győztes Oláh Tamás Entrópia című drámáját Galambos Péter rendezte, a színészek: Csernik Árpád, G. Erdélyi Hermina, Hajdú Tamás, Kalmár Zsuzsa, Pesitz Mónika, Baráth Attila és Fülöp Tímea.