2024. április 20., szombat

Jövőre Marokkó mutatkozik be

Tegnap volt a nemzetközi könyvvásár utolsó napja

A 62. Nemzetközi Könyvvásár utolsó napján, tegnap Marokkót jelölték meg a jövő évi könyvvásár tiszteletbeli vendégeként. A nyitott könyvet Mohammed Amine Belhaj, Marokkó belgrádi nagykövete vette át Alexander Jungtól, Németország belgrádi helyettes nagykövetétől.

Az idei könyvvásár fókuszában ugyanis Jevgenyij Vodolazkin orosz és Marcel Beyer német író állt, illetve a Négy ország, egy nyelv program keretében együtt mutatkozott be Németország, Ausztria, Svájc és Liechtenstein. Az elmúlt egy hét alatt a könyvek szerelmesei az említett négy országból mintegy ezer új kortárs művel ismerkedhettek meg, amelyek között mintegy 350 új premier kiadás is szerepelt.

Alexander Jung a tegnapi zárórendezvényen kiemelte, a négy német nyelvterület számára nagy megtiszteltetés volt bemutatkozni Belgrádban. Mint kiemelte, nagy sikert arattak a Négy ország, egy nyelv programmal, hiszen nagy számban látogatták rendezvényeiket. Sok sikert kívánt Marokkónak a jövő évi bemutatkozáshoz.

Mohammed Amine Belhaj megköszönte, hogy ő veheti át a nyitott könyvet, és megtiszteltetésnek tekinti, hogy jövőre Marokkó az első arab országként mutatkozhat be a belgrádi könyvvásáron. Kiemelte, Marokkó büszke a kultúrájára, ugyanakkor nyitott a világ más kultúrái iránt is. Mint hozzáfűzte, erre a meghívásra ők a párbeszéd folytatásának üzeneteként tekintenek.

Ivona Jeftić, Belgrád művelődéssel megbízott városi titkára kiemelte, a 62. Nemzetközi Könyvvásár eleget tett küldetésének. Zoran Avramović, a nemzetközi könyvvásár igazgatóbizottságának elnöke szerint ugyanis jelentősen több kiállítót számláltak, mint tavaly. A 2016-os 480 kiállító után az idén 519 közvetlen kiállítóval találkozhattak a látogatók, akik közül 403 hazai és 116 külföldi volt. A látogatók összesen 525 könyvbemutatón és irodalmi beszélgetésen, bemutatkozón vehettek részt, illetve 10 kiállítást tekinthettek meg.

A könyvvásár irodalmi beszélgetései több téma köré csoportosultak, mégpedig Stefan Nemanjić szerb király megkoronázásának 800., Filip Višnjić, a szerb népdalok megéneklője születésének 250., a Gorski vijenac 170., Charles Baudelaire francia író halálának 150., Ivo Andrić jugoszláv próza- és novellaíró születésének 125. évfordulója köré. Külön figyelmet szenteltek annak is, hogy Gabriel García Márquez Száz év magány című könyve 50 évvel ezelőtt jelent meg. Újvidék volt a kiállítás vendégvárosa.

A könyvvásáron hagyományosan számos díjat osztanak ki. Ezúttal az év kiadója az újvidéki Akademska knjiga lett. Vasárnap az akkreditált újságírók szavazata alapján is díjat osztottak a legjobb könyvkiadóknak. Az újságírók ezúttal az Akademska knjiga és a Laguna kiadót jelölték meg azon intézményekként, amelyek a legprofeszszionálisabb módon viszonyultak az újságírókhoz