2024. április 25., csütörtök

Munkásságának továbbéltetése

A Szabadkai Városi Könyvtárban ülésezett a Radomir Konstantinović szellemi hagyatékát gondozó tanács, ezt követően pedig Radivoj Cvetićanin könyvbemutatójára került sor
Radivoj Cvetićanin, Tolnai Ottó és Dragan Rokvić

Radivoj Cvetićanin, Tolnai Ottó és Dragan Rokvić

A Radomir Konstantinović szellemi hagyatékát gondozó tanács tizedik ülése pénteken zajlott a Szabadkai Városi Könyvtárban. Az ülésről Latinka Perović, a tanács elnöke és Dragan Rokvić, a Szabadkai Városi Könyvtár igazgatója számolt be az újságíróknak.

– A tanács 2014 júliusában jött létre, az elmúlt időszakban pedig számos eseményt szervezett. Elégedettek vagyunk Radmir Konstantinović munkáinak népszerűsítését illetően, az olvasók egyre nagyobb érdeklődést tanúsítanak a művei iránt. Az ülésen a tanács jövőre vonatkozó terveire is kitértünk – hallottuk a könyvtár igazgatójától.

Az új terveket Latinka Perović ismertette:

– A tanácskozás fontos témája volt a Radomir Konstantinović Alapítvány létrehozása, amely támogatások és pályázatok révén az irodalmár, filozófus válogatott műveinek kiadását szorgalmazná harminc könyvben. Ez a feladat Gojko Tešić irodalomtörténészre lett bízva. Jövő év tavaszára egy nagy találkozót tervezünk Šabacon, amely erre a projektumra fókuszálna. Az ülésen sorra vettük az idei év történéseit is, nagy örömünkre megjelent Radivoj Cvetićanin: Konstantinović. Hronika (Konstantinović. Krónika) című könyve, amely tartalmasan mutatja be Radomir Konstantinović életét és munkásságát. Az elkövetkező időszakra több könyvbemutató lett előirányozva – mondta a tanács elnöke.

Szintén pénteken, Radomir Konstantinović halálának évfordulóján került sor Radivoj Cvetićanin újságíró, publicista Konstantinović. Hronika című könyvének bemutatójára, úgy Szabadkán, mint Újvidéken. A könyvbemutató moderátora, Dragan Rokvić elmondása szerint a szerző azzal, hogy Konstantinovićról ír, továbbélteti a munkásságát. A kiadványt Tolnai Ottó író, dr. Duško Radosavljević és dr. Boško Kovačević politológus méltatták. Az eseményen jelen volt a szerző, Radivoj Cvetićanin is, aki arról is szólt, hogy a szabadkai születésű Radomir Konstantinović rendkívül sokoldalú személyiség volt, gyakran reagált a körülötte levő történésekre, és ezáltal is felhívta azokra a figyelmet.

A Konstantinović. Hronika 815 oldalon jelent meg, megközelítőleg 100 fotót, dokumentumot és illusztrációt, továbbá ezer nevet tartalmaz. Népszerűsítése kapcsán a könyv kiadói, a belgrádi Dan graf és a šabaci Stanislav Vinaver Alapítvány kiemelik, hogy a kortárs szerb irodalom eddigi legnagyobb életrajzáról van szó.