2024. március 29., péntek

Weinstein-ügy - a Maffiózók színésznője is erőszakkal vádolja a producert

Annabella Sciorra, a Maffiózók című tévésorozat színésznője a legutóbbi áldozat, aki a The New Yorker magazinnak számolt be arról, hogy a befolyásos producer, Harvey Weinstein megerőszakolta. 

Sciorra a lapnak elmondta: Weinstein a kilencvenes évek elején, az otthonában támadta meg először, és aztán évekig zaklatta szexuálisan. A színésznő hozzáfűzte: még mindig annyira fél Weinsteintől, hogy egy baseball ütőt tart az ágya mellett.

Mindeddig több mint 50 nő, köztük Rose McGowan színésznő és Gwyneth Paltrow állt a nyilvánosság elé azzal, hogy Weinstein zaklatta vagy megerőszakolta őket. A filmjeivel több tucatnyi Oscar-díjat begyűjtő producer azonban határozottan tagadott minden szexuális erőszakkal kapcsolatos gyanúsítást. A The New Yorkernek eljuttatott nyilatkozatában is ezt írta képviselője útján.

Sciorra arról is beszélt: Weinstein áldozataira nagy nyomás nehezedett, hogy hallgassanak, többek között azért is, hogy a tekintélyes filmproducer ne rombolja le a karrierjüket. Mint felidézte: miután Weinstein megerőszakolta, 1992 és 1995 között nem dolgozott. Azt hitte, e mögött a Weinstein-gépezet állt - mondta.

Daryl Hannah, a Kill Bill-filmek sztárja pedig arról számolt be a lapnak, hogy Weinstein elől számos alkalommal menekülnie kellett, egyszer, a 2000-es évek elején, Cannes-ban a hotelszobája hátsó kijáratán szökött el a producer elől. Egy másik esetben Weinstein kulcsot szerzett római hotelszobájához, és csak az volt a szerencséje, hogy egy kollégája éppen jelen volt, amikor rátört.

Rose McGowan a hétvégén egy detroiti rendezvényen szólalt fel arra bíztatva a nőket, hogy ne hallgassanak. A Weinstein-botrány egyik központi alakjává vált színésznő október elején elsőként hozta nyilvánosságra, hogy Weinstein megerőszakolta.

"Húsz évre elhallgattattak"- hangsúlyozta pénteken a nők politikai nagygyűlésén. "Ribancnak bélyegeztek, zaklattak, becsméreltek. De tudjátok mit? Éppen olyan vagyok, mint ti. Ami velem történt a kulisszák mögött, az történik mindannyiunkkal ebben a társadalomban. Nem bírom és nem fogom tűrni" - fűzte hozzá McGowan.