2024. április 24., szerda

Gyermekbarát újítások

Épületfelújítási munkálatok és pedagógiai fejlesztések révén korszerűsödik az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskola

Az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskolához tartozó épületekben az utóbbi két évben külső- és belső munkálatok zajlottak. Az iskola biztos úton halad, hogy minden feltétel meglegyen a gyermekközpontú iskolai és óvodai nevelés kialakításához mind az óbecsei anyaintézményben, mind a dreai és mileševói kihelyezett tagozaton.

Az óbecsei létesítményben az elmúlt év legnagyobb beruházása a tetőszerkezet cseréje, valamint a villámhárító felszerelése volt, tudtuk meg Balog Virág Zsolttól, a Petőfi Sándor Általános Iskola igazgatójától.

– A tetőszerkezet felújítására 2 millió 700 ezer dinárt hagyott jóvá a tartományi oktatási titkárság. Azért is nagyon jókor jött a támogatás, mivel az iskola dísztermében tönkrement a burkolóanyag, amelyet lemezburkolatra cseréltünk. A támogatásról szóló szerződést májusban írtuk alá, szeptemberben pedig a diákok már a felújított termet vehették birtokukba. A villámhárító felszerelésére azért fontos, mert ezzel teljes mértékben biztonságossá tudjuk tenni az épületet – emelte ki Balog Virág Zsolt.

Az általános iskola a köztársasági oktatási minisztériumtól is számít támogatásokra az épület felújítását illetően.

– A tartományi oktatási titkárság idén 200 ezer dinárt hagyott jóvá az iskola számára projektírás céljából. Az első projektumunk az iskola mellékhelyiségeinek felújítását tűzte ki célul. E mellett két pályázattal fordulunk a köztársasági minisztériumhoz. Az egyik a videófelügyelet beszerelésére vonatkozik, amelyre nagy szükség mutatkozik, mivel szeptember 1-től az átszervezés folytán csak délelőtti váltásban folyik a tanítás. Így jelenleg több mint 300 gyerek tartózkodik ugyanabban az időszakban az épületben. Másik pályázatunk révén pedig az iskola ablakait szeretnénk kicserélni – mondta az iskola igazgatója.

Mint megtudtuk tőle, iskolájukban 22 magyar és 5 szerb ajkú elsős kapott kiváló minőségű, minden követelménynek megfelelő iskolatáskát a tartományi kormány támogatása révén. Mint ismeretes, a háromezer iskolatáskát azok a vajdasági elsősök kapták, akik elsősorban a kevésbé fejlett önkormányzatokban élnek, ugyanakkor azon intézmények egyikébe járnak, ahol több nyelven folyik a tanítás.

A Magyar Nemzeti Tanács által kezdeményezett óvodafejlesztési program támogatásai az intézmény számos problémájára jelentenek gyógyírt. A Petőfi Sándor iskola dreai kihelyezett tagozatának óvodásai hamarosan szülőfalujukban járhatnak iskolai előkészítőbe. A kihelyezett tagozat épületén immár nyolc éve folynak a munkálatok. Az óvodafejlesztési programnak köszönhetően 1 millió 400 ezer dinár értékű támogatási szerződést írt alá az MNT és a Petőfi Sándor iskola.

– Jelenleg a dreai óvodások Mileševóra járnak, ahol a 18 gyerekből 14 Dreáról utazik. A magyar gyerekek szempontjából sokkal jobb volna, ha lakhelyükön, Dreán járhatnának az óvodába. Az épület konyhával is rendelkezik, új tornaterem és két tágas terem is található benne. A tervek szerint március 31-re befejeződik a felújítás – tudtuk meg Balog Virág Zsolttól.

Az iskolai biztonság fejlesztésében szintén nagy előrelépések történtek az idei tanévtől, amely révén máris jó irányú változás történt, véli az igazgató.

– Iskolánkban igyekszünk száz százalékos felügyeletet biztosítani. Azzal, hogy az idei tanévtől minden egyes tanár részt vesz a szünetek alatti ügyeletben, máris 90 százalékban tudtuk csökkenteni az iskolában okozott károk mértékét – számolt be Balog Virág Zsolt.

A délelőtti váltás bevezetésével az iskola azt szeretné elérni, hogy a délutánt a gyerekek más foglalkozásokra tudják szánni. Az igazgató szerint mindez pedagógia és gyakorlati okok folytán, valamint a diákok szempontjából egyaránt előnyösebb.

Az intézmény hosszú távú tervei között szerepel a magyar nyelvű felnőttoktatás bevezetése, valamint egy szabadtéri tanterem létrehozása. Ezenkívül egy napközi kialakítását is célul tűzték ki – tudtuk meg az igazgatótól – ahol a konyha felújítását követően étkezést is biztosítanának a diákoknak. Az iskola épületének szigetelése és külső festése egyaránt a tervek között szerepel. Mindemellett számos gyermekbarát program megszervezésérre került sor az utóbbi időszakban.

– Bevezettük az úszásoktatást, amely Óbecsén egyedülálló. Minden pénteken tanári felügyelettel úszni tanulnak a gyerekek. Ami érdekességnek számít Vajdaságban, hogy létrehoztunk egy hegymászó szekciót. Ennek programjait évszakonként szervezik meg a tanárok, vagy a Fruška gorán tesznek egy sétát, vagy pedig hosszú gyalogtúrát tesznek itt, Óbecse környékén – mondta az igazgató.