2024. április 24., szerda

Adán a kevés pénzből is sokat csinálnak

Bilicki Zoltán: Ada község évente átlagosan 250 millió dinár pályázati támogatást szerez a köztársasági és a tartományi forrásokból

Ada község önkormányzata az idén 160 millió dinárnyi köztársasági és 60 millió dinárnyi tartományi pályázati támogatáshoz jutott a különböző nagyberuházások finanszírozására. Ezekhez az önrésszel járult hozzá a körülbelül 500 millió dináros községi költségvetéséből, amelynek 7-8 százalékát használhatja fel a célra. Bilicki Zoltán Ada polgármestere elmondta, hogy a szerény önrészhez mérten a község, az elmúlt kilenc esztendőt figyelembe véve, átlagosan évente 250–300 millió dinár pályázati támogatást szerzett, főként a köztársasági és a tartományi forrásokból. Kiemelte, ha arányaiban vizsgáljuk a község nagyságát, népességét és költségvetését, akkor ez a támogatás kiemelkedő teljesítménynek számít, amelyhez hasonlót egyetlen vajdasági önkormányzat sem tud felmutatni.

Az adai önkormányzatban jól tudják, hogy önrész nélkül nehéz pályázni (Csincsik Zsolt felvétele)

Az adai önkormányzatban jól tudják, hogy önrész nélkül nehéz pályázni (Csincsik Zsolt felvétele)

Bilicki Zoltán éppen ezért igazságtalannak tartja a fővárosi sajtóban megjelent híreket, miszerint Ada községnek nincsenek nagyberuházási projektumai, jóllehet 2008-as polgármesterré választása óta számos, jelentős beruházás valósult meg a községben. Többek között elkészült a szennyvízelvezető-hálózat fővezetéke, a szennyvíztisztító üzem, a kerülőút moholi szakasza, a moholi sportcsarnok, a Tisza-híd, a kollégium épülete és a termálkút, kiaszfaltozták a földes utcákat, felújították az óvodaépületeket, kibővítették gyerekosztállyal az adai egészségházat, több ívóvízkutat építettek, megújították a vízvezetékrendszer egy részét. Rendbe tették a strandfürdő medencéit és egyéb létesítményeit, valamint folyamatosan fejlesztették az ipari zónát, illetve egyéb közérdekű beruházásokat végeztek el. Kiemelte, hogy Ada község évről évre pályáz nagy értékű beruházásokra országhatáron belül és kívül. Véletlenszerűnek nevezte, hogy az idén éppen a Tartományi Nagyberuházási Igazgatósághoz egyetlen projektumot sem nyújtottak be, de jelezte, hogy az elkövetkezőkben három jelentős beruházáshoz kérik majd az igazgatóság segítségét.

Bilicki Zoltán

Bilicki Zoltán

– Ada község jelen pillanatban is élvezi a köztársasági és a tartományi kormány támogatását, vagyis több közös beruházásunk van, illetve vannak közös terveink. Véletlenszerűen alakult így, hogy éppen a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóságnál nem pályáztunk támogatásért, mivel az idei évre megvoltak a célkitűzéseink. Ezek megvalósításához azokra a projektumokra, amelyekre tudtunk, elkülönítettük az önrészt, majd társítottuk a pénzeszközeinket. A beruházásainkat, különösen a nagyberuházásokat, nem önerőből csináltuk. Manapság nagyon rossz döntésnek számít, ha egy község önerőből valósítja meg a beruházásait. Hiszen állandóan vannak nyitva pályázatok, és ha nem is az adott pillanatban, de kell rá várni néhány hónapot, és közben nyílik megfelelő pályázat az esetleges nagyberuházás megvalósításához. Ebben az évben befejeződött a termálkút fúrása, ami jelentős beruházás. Ezt a Tartományi Energetikaügyi titkársággal közösen valósítottuk meg. A Tartományi Mezőgazdasági Titkárság támogatásával kitisztíttattuk Adán az öntözőcsatornákat, ugyanezt még az idén elvégezzük Moholon is. A tartományi titkárságnál emellett két pályázatot nyertünk a szennyvízhálózat kiépítésére, valamint velük közösen készítjük el a sárrázókat a dűlőutak végén. Ezenkívül a köztársasági kormánnyal közösen nagy ütemben belefogtunk az általános iskoláink felújításába és korszerűsítésébe Adán és Moholon – magyarázta Bilicki Zoltán, majd hozzátette: – Nagyban meghatározza a mozgásterünket, hogy a nagyberuházási igazgatóság pályázatai szintén önrészt igényelnek. Ha ez nem lenne, akkor egy-egy lehetőséggel tudna élni az önkormányzat. Viszont miután az évi beruházásokra szánt összeget lefoglaljuk a különféle beruházásokra vagy társítottuk más intézményekkel, akkor már pályázni sem tudunk. Hiszen, ha polgármesterként aláírom, hogy biztosítjuk az önrészt a projektumra, de végül nem tudjuk teljesíteni, akkor ez büntetőjogi következményekkel jár. Ada község egy reálisan megtervezett költségvetéssel rendelkezik. Viszont nagyon kicsi a tűréshatár a kötelezettségvállalásoknál, amelyek miatt a költségvetés bevételét túlléphetem. Nem szükséges, hogy ezek megfizetésre váró számlák legyenek, elég, ha aláírok egy olyan szerződést, amelynek egy része a jövőben valósul meg – közölte a polgármester.

Az adai önkormányzat a jövőben szeretne együttműködni a Tartományi Nagyberuházási Igazgatósággal. Bilicki Zoltán megjegyezte, hogy éppen a napokban kaptak egy átiratot az igazgatóságtól, amelyben azt kérik tőlük, hogy jelezzék a beruházási szándékukat a 2018. és 2020 közötti időszakra. A polgármester elmondta, hogy az említett időszakra 600 millió dináros támogatást remélnek, amelyből évente 200 millió dinárt költhetnének a beruházásokra.

– Ebből a 600 millió dináros összegből Ada község a 2020-as helyhatósági választásig szeretné kiépíteni a moholi nagy út hiányzó részét, illetve a kerülőút adai szakaszát, valamint a wellness-központot Adán. Az idén nem tudtunk pályázni ezekre a beruházásokba, mert a wellness-központnál tisztázni kellett a terület vagyonjogi helyzetét. A termálkút mellett még az idén megépül a villanyáramot biztosító trafóállomás. A meglévő tervekkel, infrastruktúrával és vagyonjogi helyzettel jövőre már pályázhatunk, hogy megkezdődhessen a beruházás. Ezzel párhuzamosan 2018-as év első felében fel kell vásárolnunk az ingatlanokat a kerülőút nyomvonalához, illetve biztosítanunk kell a szükséges tervdokumentációt, hogy a második félévben átadhassuk a szükséges pályázati anyagot. A beruházásból lehet, hogy jövőre még nem lesz semmi, de 2019-ben már megkezdődhet a kerülőút építése is. A moholi nagy úttal kapcsolatosan tudtommal lassan rendeződnek a vagyonjogi viszonyok a topolyai község területén, valamint a Szerbia Útjai közvállalat megrendelte az út tervdokumentációját. Ezek az előfeltételei annak, hogy megpróbáljuk a tartományban a beruházáshoz szükséges pénzt biztosítani – nyilatkozta Bilicki Zoltán.