2024. április 20., szombat

Mi lesz a falusi gyógyszertárakkal?

Az állami gyógyszertárak átszervezése érzékenyen érinti a Nagybecskerek Gyógyszertár közintézményt is. A szociális program keretében a 116 dolgozó közül 35-en döntöttek úgy, hogy végkielégítéssel önként megválnak a munkahelyüktől.

Muzslyán három éve nyílt állami gyógyszertár (Fotó: Kecskés István)

Muzslyán három éve nyílt állami gyógyszertár (Fotó: Kecskés István)

Egyes számítások szerint azonban, hogy a közintézmény megfeleljen az új elvárásoknak, ahhoz nem 35, hanem 47 dolgozónak kell(ene) távozni a munkahelyéről.

Miközben az előállt helyzet megoldására várnak, egyre többször felvetődik a kérdés, hogy a karcsúsítás után mi lesz a falusi gyógyszertárakkal. Ugyanis, azok többsége már eddig is veszteséggel dolgozott, ráadásul a falvak lefedettségével, sem a gyógyszertárak munkaidejével nem voltak elégedettek a falusi emberek, akik közt köztudottan egyre több az idős, magára utalt személy. Ráadásul az emberek anyagi helyzete is arra kényszeríti őket, hogy lehetőleg receptre vásárolják a legszükségesebb gyógyszereket. Nyilvánvaló, hogy a legújabb intézkedéssel megpecsételődött a falusi gyógyszertárak sorsa és nehéz helyzetbe kerülnek az idős falusi emberek.

Nagybecskereken az egyik lehető megoldást az „utazó” patikák létrehozásában látják. Mert a haszonra számító magánszemélyek nyilván nem érdekeltek az állami gyógyszertárak bérlésére, illetve magángyógyszertáruk működtetésére.

Az előállt helyzet nemcsak Nagybecskereket érinti, ezért a Béga-menti városban azt remélik, hogy felsőbb szinten keresnek (és remélhetőleg találnak) megoldást a problémára.

A Nagybecskerek Gyógyszertár 1998 áprilisa óta dolgozik önálló egészségügyi közintézményként. A község húsz falvában működtet gyógyszertárat, 14-et pedig a városban.