2024. március 29., péntek

Ma este debütál a Jeszenyin

Bemutató az Újvidéki Színházban

Jeszenyinről, a költők költőjéről, az ellentmondásokkal teli hús-vér emberről, az alkohol és a nők bűvkörében élő művészről készített zenés költői életrajz premierét láthatják a nézők ma este az Újvidéki Színházban. Az előadás rendezője, Milan Belegišanin a bemutatót megelőzően úgy fogalmazott, az emberek életük folyamán egyaránt magukkal hordozzák a fényt és az árnyakat, az áldás és az átok között feszülő határ pedig nagyon keskeny és törékeny, főleg a tehetséges emberek esetében. Jeszenyint éppen ezért nem is kettő, hanem három szereplő jeleníti meg ezúttal: Dr. Jekyllhez és Mr. Hyde-hoz hasonlatos a költő egója és alteregója, de a gyermek Jeszenyinnel is találkozhatunk, ezáltal követhetők nyomon az áldás és átok között feszülő membrán elszakadásának mozzanatai.

A Jeszenyin, melynek szövegét Lénárd Róbert írta, A csavargó vallomásával, a költő nagy, saját életét összegző poémájával nyit.

– Rengeteg szemszög van, amiből Jeszenyint meg lehetne közelíteni, mi megpróbáltunk mindent beletenni: egy kicsi szerelmi élet, egy kicsi politikai tevékenység és nyilván rengeteg alkohol. Egy olyan emberről beszélünk, aki túlérzékeny, talán patológiásan narcisztikus természetű, a világ gondjait nem könnyen viseli el. Mindezt másfél órába besűríteni nem egyszerű. A klasszikus hasonmás toposzt használtuk fel a világirodalomból, ami a 19. században nagyon népszerű volt, de Jeszenyinnek is van egy híres és nagyon emblematikus hasonmás-verse, A fekete ember. E köré próbáltuk meg felépíteni az előadás a struktúráját, ami talán láthatóbbá, kézzelfoghatóbbá tudja tenni azt a vívódást, ami egy emberben az alkohol vagy a nők vonzáskörében kialakul, és megindítja egy lejtőn, amin nincs megállás. Ezt ő, érdekes módon, szerintem végig tudta – mondta el Lénárd Róbert, aki hozzátette, egyrészt már meglévő, másrészt új, Jeszenyin-versek alapján írt szerzemények köré kellett felépíteni a produkció narratíváját, de ez a kötöttség inspiratívan hatott a munkára.

Az előadás megszületésének kulcsfigurája Kornelije Kovač, aki a Jeszenyin versei által inspirált kompozíciók egy részét 1978-ban Angliában szerezte. A zeneszerző elmondta, az azóta is tartó tényleges munkát nagyjából öt nappal ezelőtt fejezte be, majd háláját fejezte ki Venczel Valentinnek, a színház igazgatójának, aki nyitott volt a megvalósításra, az eddig eltelt időben ugyanis sokan dolgoztak már vele, de lemorzsolódtak ebben a hatalmas munkában.

Egy ember három arcával, három személyiségével szembesít bennünket a ma esti előadás: a Diákszínpad ifjú színésznövendéke, Živanac Beren alakítja az ártatlan gyermeket, a magyarországi Karalyos Gábort láthatjuk Jeszenyin szerepében, míg Mészáros Árpád testesíti meg a Fekete Embert, a démonaival küszködő alteregót. Karalyos Gábor, aki először dolgozik együtt az Újvidéki Színház társulatával, arról vallott, hogy a bemutató előtt milyen fázisba ért a szerep:

– Most vajúdok, a szülés pillanatai ezek éppen. Kicsit olyan ez, mint amikor egy vajúdó asszonyt megkérdeznek arról, hogy milyen lesz a gyermeke: lehet, hogy csak kiabálni tud. Én most éppen szülés fázisában vagyok. Két ember játszik egy szerepet, Jeszenyin sötét énje is jelen van a színpadon, és nagyon érdekes és komplikált feladat volt ezt megoldani, illetve még most is az. Nagyon sok erőt is ad, és sok figyelmet is igényel, hogy nem egyedül vagyok én, hanem ketten vagyunk én. Ez egy folyamatos kötöttség, de nem a rossz értelemben, hanem egyszerűen össze vagyunk kötve, és ezt érdekes és izgalmas volt megfogalmazni.

Mészáros Árpád saját bevallása szerint élvezi a negatív szerepeket:

– Mindenkiben ott van a sötét oldal, és a folyamat, ahogyan a sötét oldal eluralkodik a személyen, ez volt a legizgalmasabb. Jó, ha az ember a saját negatív vonulatait – ha van ilyen, márpedig kinek nincs – ki tudja élni egy-egy ilyen szerepben, ezáltal otthon szerethetőbbé válik a saját családja számára. Gáborral nagyon jó volt együttműködni, az a típusú kolléga, aki inspirál: csinál valamit, és természetszerűleg könnyű ráépülni. Ha engem kérdeznek, szerintem neki volt nehezebb dolga, mert nekem kontráznom kellett azt, amit ő csinál.