2024. április 19., péntek
BRASSÓI TUDÓSÍTÓNKTÓL

Tűzzel és imával

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) újraválasztott, ám a kongresszuson ugyancsak bírált elnöke, Izsák Balázs hirdette meg a Székely Autonómia Napjára, hogy vasárnap a Székelyföld történelmi határain gyújtsanak őrtüzeket, s a közelgő reformáció ünnepén imádkozzanak az önrendelkezés megvalósulásáért.

Ezzel azt is bizonyítani kívánja az SZNT, hogy az ellenkező véleményekkel ellentétben nem csökkent a Székelyföldön az autonómia iránti igény, ezért azt remélik, hogy az előző két évhez képest sokkal többen vesznek részt az eseményen.

Igaz, hogy az SZNT tagjai közül is sokan úgy látják, megcsappant a lelkesedés. Az idén huszonöt éves Kolozsvári Nyilatkozat, amelyben a Romániai Magyar Demokrata Szövetség megfogadta, hogy legfontosabb feladatának tartja a székelyföldi autonómia megvalósítását, s amint azt a politikai ígéretek sorozatos be nem tartása bizonyítja, a harci kedv jócskán alábbhagyott. Az autonómiaigény fenntartásához ezért szükség volt a társadalmi szervezetek, a Székely Nemzeti Tanács, valamint az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács létrehívására, amelyek következetesen képviselni tudják az autonómia ügyét, és teszik azt olyan megmozdulásokkal is, mint a vasárnapi őrtűzgyújtás.

„Noha messze állunk még attól, hogy önrendelkezésről beszéljünk Székelyföldön és Erdélyben, de reméljük, ezek a pillanatok ráébresztenek arra, hogy ha nem teszünk semmit, akkor nem is történhet semmi” – fogalmazott Bálint József, a sepsiszéki Székely Tanács tagja. Elismerte: sem az ima, sem az őrtüzek önmagukban nem fogják elhozni az autonómiát, de erős figyelemfelkeltő hatásuk lehet.

Feltételesen fogalmazott, mert a tavalyi hasonló tüntetés nem érte el Bukarest ingerküszöbét, még a magyarellenességükről ismert hírtelevíziók sem számoltak be róla. Tudatosan elhallgatták. A szervezők azt is elképzelhetőnek tartják, hogy a Nagy-Románia centenáriumára készülődés légkörében az őrtűzgyújtás magyarellenes támadásokat vált ki a románságból. Noha nem ismerik be, ez már valóban jót tenne az autonómiaharcnak, legalább vita lenne róla.

Amitől még tartanak a szervezők: az előrejelzett sarki időjárás eltántoríthatja a székelyeket az esti tüntetéstől. Ám Bálint József azt mondja: „Erőfelmutatás nélkül nem érhetünk el eredményt, ezért ha esik, ha fúj, ott kell lenni, hiszen az autonómiát sem csak napsugaras napokra kérjük.”