2024. március 29., péntek

Penészes csoki a boltokban

4,3 tonna „Banat” márkanevű tejes csokoládét vontak vissza a forgalomból

A mezőgazdasági felügyelőség utasítására 4,3 tonna, a Swisslion Banat márkanevű, 90 grammos csomagolású, tejes csokoládéját vonták vissza a forgalomból, mivel penészt találtak a termékben. A szabálytalanságra egy rendes ellenőrzés során derült fény. A felügyelőség utasítására a megvizsgált minta teljes sorozatát kötelesek eltávolítani az üzletekből.

A Swisslion honlapján tájékoztatta az esetről vásárlóit. Közölték, hogy a L.21.10.2018. sorozatszámú termékekről van szó. Aki már vásárolt ebből a sorozatból, annak felkínálták, hogy márkaboltjaikban ingyen kicserélik más termékre.

Nenad Vujović, a mezőgazdasági felügyelőség vezetőjének elmondása szerint folytatják a Swisslion gyártási részlegének a felülvizsgálatát. Vujović elmondása szerint a gyártó a törvényekkel összhangban járt el és az ügyről honlapján tájékoztatta vásárlóit.

A Swisslion Rodoljub Drašković tulajdonában áll. A verseci Banat édességipari üzemet tavaly vásárolta meg, a požarevaci Bambitól. A gyárban havonta 2 ezer tonna csokoládét gyártanak, ennek 40 százalékát a szerbiai piacon értékesítenek, a többit pedig külföldön. Tavaly novemberben a Swisslion egy másik termékét, a Juvita babaétel bizonyos fajtáit és sorozatait vonták vissza forgalomból, mivel a felügyelőség aflatoxint mutatott ki a termékben. Az aflatoxin szintén penész által termelt méreganyag.