2024. március 29., péntek

Van, akinek van pénze takarékoskodni is

Szeptemberben a hazai bankok devizabetétének értéke 9,3 milliárd euró volt, a hazai valutáé pedig 49,3 milliárd dinár

Október 31-e, a takarékosság világnapja alkalmából a Szerb Nemzeti Bank által közzétett adatok alapján kiderült, hogy kifizetődőbb a dinárbetétet választani devizaalapú megtakarításként.

A nemzeti bank közleményéből kiderült, hogy több tényező is szól a dinárban való takarékoskodás mellett: a dinárra vonatkozó kamat emelkedése a devizáéhoz képest, az alacsony és stabil infláció, a dinármegtakarításból származó bevételek kedvezőbb adózási elbírálása, valamint az, hogy az elmúlt öt évben a dinár viszonylag stabilizálódott az euróval szemben.

Szeptemberben a devizabetétek értéke a hazai bankoknál 9,3 milliárd eurót tett ki. Mindez annyit jelent, hogy az elmúlt kilenc hónapban 300 millió euróval nőttek a devizabetétek. A dinárban való megtakarítás értéke elérte a 49,3 milliárdot, vagyis ezen összeg háromszor több mint 2012-ben. A Szerb Nemzeti Bank illetékesei szerint növekedett a lakosság hazai bankintézményekbe vetett bizalma is.

A dinárban való megtakarítás eredményességét hozza fel a pénzintézet a következő példában: annak a betétesnek, aki 2010 szeptemberében 100 ezer dinárt helyezett letétbe, és minden évben felújította a szerződését a bankkal, 2017 szeptemberére 35 ezer dinárral nőtt a bankbetétje ahhoz az ügyfélhez képest, aki azonos időszakban ugyanezen feltételekkel euróban helyezte el pénzét a bankban.

Ugyanakkor, aki 2016 szeptemberében helyezett letétbe 100 ezer dinárt, egy évre rá 6 ezer dinárral nyert többet, mint az, aki devizában takarékoskodott ugyanebben a periódusban.