2024. április 18., csütörtök

Százmillió euró

Szerbia az év végéig 100 millió euró hitelt kap a Világbanktól az infrastruktúra fejlesztésére: 60 milliót az úthálózat karbantartására, 40-et az energiahatékonyságra fordítunk – közölte Zorana Mihajlović építés- és infrastruktúraügyi miniszter.

Üdvözölte azt a bécsi bejelentést, hogy Szerbiát a beruházások bevonzását eredményező reformok alapján a térség vezető országának kiáltották ki a Világbank által szervezett szakmai fórumon.

– Tavaly azok közé az országok közé soroltak bennünket, melyekben a leggyorsabban lehetett építési engedélyhez jutni. Ilyen tekintetben 150 államot hagytunk magunk mögött, s a 36. helyet foglaltuk el. Nem múlik el hét anélkül, hogy meg ne nyitnánk valahol egy új gyárat, de a kedvező versenyképességi mutatók az infrastruktúrába való beruházásokat és a jobb beruházási feltételeket is jelzik. Két dolog érdekli az ideérkező beruházót: hogy nyithat-e gyárat autópálya közelében és lesz-e kijárata az autópályára, valamint hogy milyen gyorsan tudja beszerezni a szükséges engedélyeket – mondta a miniszter. Kiemelte, hogy a következő két évben mintegy 3000 kilométer utat javítanak meg Kelet- és Dél-Szerbiában, Niš, Merdare, Preševo és Vranje térségében.

– Tovább tart az építési idény, a 10-es korridor legnehezebb szakaszain az emberek 2-3 váltásban dolgoznak, a Grdelicai-szoros fantasztikus lesz, ha elkészül, jelenleg azonban a legnehezebb európai építőhely. Azért vagyunk itt, hogy ellenőrizzük a munkálatokat, s ne történjen meg egyetlen napon sem, hogy valaki nem jelenik meg az építőhelyen – szögezte le a tárcavezető.

A jövő héten, kedden teszik közzé a Világbank újabb Doing Business rangsorát, s Mihajlović azt mondja, az eddigi értesülései alapján jó hírekre számít:

– Januárban még 6000 építőhely volt az országban, ma csaknem 20 000 a számuk. Az építési engedélyeket hat napon belül kiadjuk, ezek alapján biztos vagyok abban, hogy jó helyezést érünk el.