2024. április 23., kedd

Trabanttal Afrikába és a sarkkörre

Zentai beszélgetés egy rendhagyó kalandtúráról

Vadász Zsolt magyarországi fiatalember élete és életvitele mindennek nevezhető, csak éppen nem szokványosnak.

Fotó: Horváth Zsolt

Fotó: Horváth Zsolt

Szülőhazájában volt már profi ejtőernyős katona, börtönőr, és külföldön is bevállal minden megélhetési formát. Így, amikor nincsen úton, jelenleg külföldi vásárokon, piacokon és rendezvényeken árul magyar kézműves tárgyakat. Emellett mintegy két évtizede járja a nagyvilágot, s minden megkeresett pénzét ezekbe az utazásokba fekteti. Európának szinte az összes államát bejárta két keréken, személygépkocsival vagy éppen vízi járművel. Bevallása szerint lakott fővárosok nyomornegyedeinek építési hulladékokból összetákolt barakkjaiban, de az Eiffel-torony közelében, a Szajnán úszó összkomfortos lakóhajón is. Nemrég pedig egy 25 éves Trabanttal az északi sarkkörre, majd tavalyelőtt és tavaly Afrikába is ellátogatott a Budapest–Bamako futam résztvevőjeként. Ez utóbbi utazásaiból a múlt héten a zentai Mojo Club vendégei is ízelítőt kaphattak a vetítéssel egybekötött könyvbemutatója keretében.

Zsolti lapunknak elmondta, hogy miután elege lett az „embereknek való” foglalkozásokból, minden idejét és tudását a természetvédelemnek szenteli, s alapítványoknak és humanitárius szervezeteknek dolgozva, a fogyasztói társadalommal egy kicsit szembemenve, azt szándékozza megmutatni a világnak, hogy nem kell a legkorszerűbb, sokat fogyasztó járgányokat megvásárolni ahhoz, hogy hosszabb útra induljon az ember, hanem vannak olyan régi technológiájú gépek is, amelyekkel, kevés energia és nyersanyag felhasználásával, mind kevesebb környezeti ártalommal és persze befektetéssel is el lehet jutni bárhova.

A kilencvenes években társaival együtt a környezetvédelem jegyében alapította meg a Geonauta baráti társaságot, amely 2015-ben ünnepelte fennállásának 20 éves jubileumát, s amely egyesület tagjaként először a mások által eldobott hulladékok gyűjtésével, majd madarak gyűrűzésével és műfészkek építésével, természetvédelemmel kezdtek foglalkozni, miközben járják a hegyeket, vulkánokat és a különböző zarándokutakat.

Beszélgetőtársunk elmesélte azt is, hogy a „flúgos trabantos túra” ötlete 2013-ban merült föl a baráti társaságban, hogy példával is alátámasszák a fentiekben említett elképzelésüket. A 2018. január 12-én elrajtoló Budapest–Bamako futamon is részt szándékoznak venni Trabantjukkal, de körvonalazódik egy 2020-ra tervezett japáni utazás is.