2024. április 20., szombat

Fölújították az újszülöttek tábláit

Zentán a Njegoš téren lévő körforgalomnál és a Jézus szíve templomnál is visszakerültek régi helyükre az újszülöttek rózsakertjének a táblái, amelyeken a 2011-ben, illetve 2012-ben született gyermekek nevei vannak feltüntetve.

Fotó: Horváth Zsolt

Fotó: Horváth Zsolt

Az első ilyen, mintegy kétszáz nevet tartalmazó táblát és a mellette lévő rózsakertet Širková Anikó, a község akkori polgármestere kezdeményezésére létesítették hat évvel ezelőtt a Njegoš téren, a rá következő évben születettek névsorát tartalmazó emléktáblát pedig Ceglédi Rudolf jelenlegi polgármester leplezte le. A gyermekek neveit tartalmazó táblák az idő vasfogának áldozatául estek, a Njegoš téren lévőt ráadásul ismeretlen elkövetők meg is rongálták. Tegnap viszont a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium képzőművészet szakos diákjai szorgos munkájának köszönhetően ismét régi pompájukban állították vissza a táblákat.

A felújított táblák újraállításán Perpauer Attila, a községi tanács oktatással és művelődéssel foglalkozó tagja köszönte meg az iskolának, a tanárainak és a diákjainak az új táblák elkészítésében nyújtott segítségét. Az emléktáblákat Lázár Tibor zentai pedagógus és képzőművész segítségével Hegedűs Dominika és Bálint Lujza képzőművészet szakos diákok újították föl. A két diák egy hónapig dolgozott a táblákon, s mindkettőre kézzel és az előzőnél jóval időtállóbb festékkel vitték föl az újszülöttek neveit. Dominika és Lujza elmondta, hogy munkájukkal mindenekelőtt a város szépségének a megőrzéséhez szándékoztak hozzájárulni.