2024. április 20., szombat

Küszöbön a Szármafesztivál

Idén ötödik alkalommal kerül megrendezésre Topolya egyik legnépszerűbb rendezvénye

Az elmúlt évekhez viszonyítva az idei Szármafesztivál több újdonságot is hoz majd magával, ennek ellenére nem veszíti el hagyományos jellegét.

Az V. Szármafesztivál fő támogatója a topolyai önkormányzat, a szervezésbe pedig több szervezet is bekapcsolódott: az Origo Egyesület mellett a Gazdakör, a Művelődési Ház, Topolya Község Idegenforgalmi Szervezete, a Topolyai Vállalkozók Egyesülete, valamint a Földművesek Egyesülete is részt vesz a munkában. A szervezők közül a topolyai Gazdakör alelnöke, Tomik Nimród és az Origo Egyesület képviselője, Tölgyesi Huba a tegnap megtartott sajtótájékoztatón ismertették az idei terveket.

– Közeledik az V. Szármafesztivál, melyre november 5-én kerül sor. Az eddigi fesztiváloktól eltérően idén a topolyai Vásártér szolgál majd helyszínül, a rendezvény ugyanis kinőtte a régi helyszínt, immár nagyobb térre, több parkolóhelyre van szükség, így esett a választás a Vásártérre – hallottuk Tomik Nimródtól, aki azt is elmondta, hogy idén is családi programokkal várják az érdeklődőket. Új programok, kiállítások, versenyszámok, kirakodóvásár kínál majd kellemes időtöltést minden korosztálynak.

Tölgyesi Huba az idei Szármafesztivál programjáról beszélt:

– A fesztivál egyik fő mozzanata a főzőverseny, melyre három kategóriában lehet benevezni: hagyományos, különleges és böjti szárma kategóriában. Az első két kategóriában a nevezési díj 2500 dinár. Ezért 2,5 kilogramm darált húst, kenyeret, valamint tűzifát kapnak a csapatok. A harmadik kategóriában 500 dinár a nevezési díj, s ezért kenyér és tűzifa jár. A versenyszámok közül eddig a káposztagyaluló verseny volt a legnépszerűbb, ami egy gyorsasági és technikai verseny, és sajnos az eddigiekben nem múlt el kisebb baleset nélkül. Idén új versenyszám is lesz, mégpedig a káposztatartó verseny, melyben kinyújtott kézzel kell tartani egy káposztafejet a lehető leghosszabb ideig. Arra törekedtünk, hogy minden korosztály jól érezze magát, különös tekintettel a gyerekekre, hiszen az ő számukra egy külön részt fogunk fenntartani, ahol kedvükre játszhatnak. A helyi termékek és kézműves termékek vásárán pedig vásárolhatnak is a látogatók.

A zenei programok tekintetében idén is a népzene dominál majd. Fellép a szabadkai Ravnica zenekar, a Juhász zenekar, akiknek lesz egy meglepetés vendégük is. Akik nem neveztek be a főzőversenyre, de szeretnének aznap szármát ebédelni, megtehetik, a helyszínen megvásárolhatják, és akár azonnal el is fogyaszthatják, vagy hazavihetik.

Az idei Szármafesztiválra már sokan jelezték részvételi szándékukat, nemcsak Topolyáról és a környező településekről, hanem még Belgrádból is. Mindez azt bizonyítja, hogy a rendezvény messze átlépte városunk és községünk határait, és ezzel öregbíti Topolya hírnevét.